StoryEditorOCM
ŽivotPAKLENE VRUĆINE

Ne ostavljajte u spavaonici klimu cijelu noć upaljenu ako se ne želite razboljeti; evo kako se još možete rashladiti

Piše Marija Čović
20. lipnja 2024. - 19:07

Prvi dan ljeta donio je žestoki toplinski val i visoke temperature, dodatno pogoršane saharskim pijeskom koji je zračnim strujama stigao i do naših prostora.

Nije se lako rashladiti kad se živa u termometru približava oznaci 40 Celzijevih stupnjeva, klime rade punom parom, dan nekako i preživimo, ali što raditi noću kad zbog vrućine ne možemo spavati i odmoriti se.

Mnogi u takvim situacijama ni tijekom noći ne isključuju klimatizacijske uređaje ili ventilatore u spavaćim sobama, što može izazvati brojne zdravstvene probleme.

Klima u drugoj prostoriji

Ventilatori, primjerice, naročito oni stropni, mogu izazvati alergijske napade i suhe oči i nosnu sluznicu, a spavanje u blizini uključene klime za posljedicu mogu imati ukočene mišiće, bolove u leđima...

image

Spavaonicu treba rashladiti i isključiti klima uređaj

Shutterstock

Spavaonicu svakako treba rashladiti prije spavanja, ali ne ostaviti klimu upaljenu cijelu noć, to eventualno možete napraviti s klima uređajem u nekoj drugoj prostoriji i ostaviti otvorena vrata spavaće sobe kako bi hladniji zrak dolazio do nje. O računu za struju ćete razmišljati kad prođu paklene vrućine.

I tada je, kao i u drugim dijelovima dana, važno ne praviti preveliku razliku između vanjske temperature i one u stanu, nerijetko se klimu namjesti na 20 ili 21 stupanj što nije, upozoravaju stručnjaci, prirodno rashlađivanje, a rad klima uređaja može dovesti do upale mišića i ukočenosti.

image

Vrlo je važno redovito održavanje i čišćenje klima uređaja

Shutterstock

Kako bi prostor ostao što hladniji tijekom dana, važno je rano ujutro prozračiti i rashladiti sve prostorije, potom ih barem dijelom zamračiti i razumno rashlađivati ukoliko će se u njima boraviti. Dakako, vrlo je važno redovito održavanje i čišćenje klima uređaja, pa i ventilatora, kako bi se izbjegli problemi koje mogu izazvati kod astmatičara i djece, ali i zdravih osoba.

Tuširanje mlakom vodom

Prije spavanja trebalo bi izbjegavati alkohol i kofein i sve što ima puno šećera. Svakako treba piti puno tekućine, najbolje vode, ali ne ledene jer ona stvara suprotan efekt pa tijelo počinje stvarati toplinu, nego rashlađene ili sobne temperature i uvijek je treba imati pored sebe, pa i noću.

U regulaciji tjelesne temperature i sprječavanju dodatnog znojenja pomoći će kvalitetna i prozračna posteljina od prirodnih materijala, a možete si pomoći i tako što ćete hladnim oblozima ili kockicama leda rashladiti stopala i zapešća.

image

Treba piti puno tekućine, najbolje vode, ali ne ledene

Shutterstock

Prije spavanja je dobro istuširati se mlakom vodom, ne hladnom, jer će se tako bolje regulirati tjelesna temperatura. Kako biste lakše zaspali na velikoj vrućini, možete nekoliko boca napuniti vodom (ne do vrha) i staviti ih u zamrzivač pa prije spavanja staviti ih na nekoliko mjesta u krevetu ili pored kreveta kako biste snizili temperaturu, a možete isprobati i ohlađene ručnike kojima ćete se pokriti prije spavanja.

Ukoliko koristite ventilatore, ali ipak ne cijele noći, ispred njih možete staviti posudu punu leda pa će, dok se led topi, ventilator širiti hladniji zrak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 09:10