StoryEditor
ŽivotBOSILJKA BULOVIĆ

Najpoznatija hrvatska babica okupila poznate Splićane. Ivana Ninčević-Lesandrić: ‘Želim roditi još barem dva puta i ne vraćam se u politiku‘. Petar Dragojević: ‘Šesto dijete? Zašto ne...‘

Piše Vinko Paić
30. studenog 2021. - 22:32

Biti roditelj jedan je od najljepših, ali i najzahtjevnijih zadataka na svijetu. Buduće majke imaju mnoga pitanja, a zbog trenutne situacije s koronavirusom većina trudničkih tečajeva preselila se na internet.

U ovakvoj situaciji budućim mamama od velike je pomoći Bosiljka Bulović iz Splita, umirovljena viša medicinska sestra primalja i voditeljica udruge Beba Eva. Posvetila se učenju trudnica  prirodnom i bezbolnom porodu smatrajući da je takav porod, iako mnogima zvuči nemoguć - itekako moguć.

Ova celebrity primalja njegovala je djecu mnogih poznatih Hrvatica i asistirala prilikom porođaja više od 7000 žena. Bose, kako je od milja zovu prijatelji, večeras je u svojoj udruzi Beba Eva prezentirala online tečajeve za trudnice, a među okupljenima bile su mnoge poznate mame, kao i one koje će to tek postati.

image
Bosiljka Bulović s Barbarom Matić i sestrama Zaninović
Bozidar Vukicevic/Cropix

Bivša saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić majka je dvogodišnje kćeri. Nakon četiri godine mandata 2020. se povukla iz svijeta politike i vratila u privatne vode.

- Turbulentno je, to je jedan drugačiji svijet različit od političkog, ali guram!, govori nam.

Njezina majka jedva je dočekala da se Ivana odmakne od politike, a suprug je presretan što je sada obitelj na okupu. Mnogima je još u sjećanju njezin govor u Saboru o bolnom iskustvu kiretaže u splitskoj bolnici koji je pokrenuo pravu lavinu komentara.

- Nakon saborske avanture dobila sam jedno divno stvorenje, svoju kćer, tako da mi ništa ne nedostaje. Baš uživam u majčinstvu. Kad sam išla roditi rekla sam: 'Može sve, samo me nemojte voditi na carski'. Krenula sam rađati i to je trajalo cijeli dan, pa mi je doktor rekao da ipak moram roditi carskim putem. Uvijek sam za prirodni porod i nadam se da će moje drugo dijete tako doći na svijet.

image
Ivana Ninčević Lesandrić
Bozidar Vukicevic/Cropix

Pitali smo je i prati li politička zbivanja u Hrvatskoj.

- Sve je to loše i ne znam što bih vam rekla. Sve se svodi na gluposti... Svaki me dan netko pita bih li se vratila politici. Mislim da je to neizvedivo, pogotovo jer u planu imam roditi još dvoje djece, iskreno će Ivana.  

Bivše tekvandoašice i sestre blizanke Ana i Lucija Zaninović rodile su carskim rezom.

- Iako sam imala želju roditi prirodnim putem, nažalost nije išlo, kaže Lucija, majka dvoje djece.

image
Ana i Lucija Zaninović
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Uz dobru organizaciju sve se može, često mi u čuvanju djece pomažu majka, svekar i svekrva, govori Lucija.

- Kao sportaši nismo se naučili žaliti, stisnemo zube i idemo dalje. Sigurno da ćemo ih usmjeriti prema sportu i razvijati u tom smjeru, dodaje Ana, koja se nedavno razvela od splitskog poduzetnika Duje Đapića.

Novinarka HRT-a Regina Zubanović i dobro poznato lice emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' majka je troje djece, sina i dvije kćeri. Za vrijeme prve trudnoće, sa sinom Stipom, bilo je to prije 17 godina, polazila je trudničke tečajeve upravo kod Bosiljke.

image
Regina Zubanović
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Imala sam sreću što sam je u u svemu slušala jer sam se opustila i nisam imala strah od poroda. Radovala sam se i pristupila mu kao nečemu najljepšem što će mi se dogoditi u životu. Tako je doista i bilo. Sva tri puta sam rodila prirodno, trajalo je kratko, nisam htjela anesteziju i nimalo ne žalim zbog toga. 

Splitska 'vampirica' Olja Einfalt prisjetila se svog poroda.  

- Imala sam četiri spontana pobačaja i jako sam teško ostala trudna sa svojom Paulom. Rodila sam carskim rezom jer sam imala problema s očima. Nakon poroda kći mi je ostala bez kisika i punih 15 dana bila na neonatologiji u toplom krevetiću. Meni carski rez uopće nije bio lagan, teško sam se oporavljala. Svaka žena koja dođe kod tete Bose može puno toga od nje naučiti. Njezino iskustvo je zaista dragocjeno.

image
Olja Einfalt
Bozidar Vukicevic/Cropix

Među poznatim mamama zatekli smo i jednog poznatog tatu. Pjevač Petar Dragojević idućeg utorka ima koncert na Zvončacu i to baš na dan kad mu je rođen stric Oliver.  

- Taj datum nam svima u obitelji puno znači. Pjevat ću i svoje i njegove pjesme i siguran sam da će bit jedna lipa atmosfera, kaže pjevač, inače tata čak petero djece. Najmlađem je dvije, a najstarijem trinaest godina.

image
Petar Dragojević sa suprugom i kćerkom
Bozidar Vukicevic/Cropix

Sa suprugom je bio na svakom njenom porodu, što mu je, priznaje, iskustvo koje se ne zaboravlja tako lako.

- Gledati ženu kako rođa nije lipo jer se puno muči, ali onda kad dođe beba sve se to zaboravi. To je jedna velika neizvjesnost i isto tako jedna velika srića i radost. Ma eksplozija emocija. Supruzi je bilo i puno lakše znajući da sam ja uz nju.

- Šesto dijete? Zašto ne, ako se dogodi neka..., smije se pjevač koji se uskoro sa suprugom planira preseliti u veću kuću, jer im je trenutna postala premala.

Najbolja hrvatska judašica Barbara Matić nada se kako će jednom kad bude trudna dijete roditi prirodnim putem.

- Voljela bih da to prođe što bezbolnije i bez komplikacija. Najvažnije je da dijete bude živo i zdravo. Ako me bude i malo bolilo, istrpit ću, mi smo sportaši navikli na bol i patnju. Želja mi je imati dvoje djece, kaže aktualna svjetska prvakinja u judu.

image
Bosiljka Bulović s Barbarom Matić i sestrama Zaninović
Bozidar Vukicevic/Cropix

Tijekom svih ovih godina kod Bosiljke su na tečajeve dolazili mnogi poznati Splićani poput Ane Bučević, Saše Antića iz TBF-a i Deana Dvornika sa svojim suprugama, glumica Gordana Gadžić (sin joj je mladi glumac Filip Vidović kojeg je dobila s preminulim glumcem Ivicom Vidovićem), Andrea Asanović, nećakinja Aljoše Asanovića... Bosiljka je porodila i preminulu glumačku legendu Zoju Odak, njegovala je košarkaša Roka Lenija Ukića kad se rodio, kao i Bornu Budimira, sina Doris Dragović.

- Porod treba biti sa što manje straha, muke i stresa. Bezbolan porod dožive žene koje dođu u rađaonicu u posljednji trenutak bez da se medicina previše upliće u sam proces poroda. Praksa je, nažalost, drugačija. Danas kod žena vlada nevjerojatan strah od poroda što utječe na kvalitetu samog poroda, pa čak i dojenja, kazala nam je Bosiljka koja je prije nekoliko godina izdala i četiri vrlo korisna DVD-a za sve buduće mame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 23:56