StoryEditorOCM
ŽivotTABU ILI RUTINA?

Muškarac sam obojio kosu, završio crn ko‘ noć, sa flekom na čelu! Pitali smo frizere dolaze li im se muškarci piturati

28. kolovoza 2023. - 17:05

Tragom ćakule s jednim Splićaninom srednjih godina koji se našao u simpatičnom "problemu", malo smo se raspitali na pravim adresama. Riječ je o - bojanju kose kod muškaraca, naime to je kod nas još uvijek pomalo tabu, ali razumljivo je da i muškarci - baš kao i žene - ponekad imaju potrebu izgledati "bokun mlađe".

Svi znamo da se biologiju ne može prevariti, kosti "ćute" godinice, ali ljudski je željeti izgledati lijepo i mladoliko. "Mladić" iz naše priče je stidljivi četrdesetogodišnjak koji je, u želji da prikrije sjedine, krišom (čitaj: u kućnoj radinosti) obojio kosu bojom s jako izraženim pigmentom ljubičaste. Osim što je "osvanuo" crn kao noć, čelo mu je ukrasila velika ljubičasta mrlja kao podsjetnik na pokušaj koji i nije najsretnije uspio. U frizerski salon, povjerio nam je, nije htio ići jer mu je - neugodno...

image

Barberica Grozdana Vukelić

Kakva je realna praksa po tom pitanju u splitskim salonima za njegu kose, koji su ionako sve više "unisex"? Prema našim saznanjima, od "barbira" u Splitu bojanje kose i brade prakticira tek jedan salon.

Predsjednica Ceha frizera (kozmetičara i pedikera također) pri Udruženju obrtnika Split je Ljiljana Subašić, iskusna frizerka koja primjećuje promjene - pa i one sociološko-antropološke - koje dolaze s vremenom.

image

Ljiljana Jelčić Subašić

Ante Cizmic/Cropix/Cropix

- Nekoć je stvarno bilo komično vidjeti muškarca koji traži uslugu "pituravanja", danas je to normalno i sve manje tabu. Ipak, muškaraca koji to rade u salonu - barem mom - nema puno; imam desetak stalnih muških klijenata na bojanju kose uz šišanje. Šteta, jer danas postoje odlične boje specijalno dizajnirane baš za muške vlasi, mogu ih nabaviti samo profesionalci u veleprodaji, te su boje vrlo prirodne, ostavljaju malo prosijedi "touch" i nitko izvana ne bi primijetio da je osoba napravila tretman bojenja - napominje Subašić, kod koje neki muškarci već godinama dolaze i na "hladnu trajnu ondulaciju" te pramenove, čak i - pletenice!

- U zadnje vrijeme mi dolaze stranci koji me pronađu na društvenim mrežama, evo jučer su mi tu sjedili momak i cura iz Francuske, došli su iz Makarske zbog tretmana. Napravili su slične frizure: pramenove, šišanje pa - pletenice - veselo će "prva splitska frizerka".

Još se živo sjeća dana kad su joj "na popravak" dolazili muškarci koji su se "malo namazali doma" bojom koja je preostala od bojenja kose njihove supruge, "u kućnoj radinosti". Rezultat je bio...

- Show! Svega sam se nagledala... Na sreću, sve manje je takvih pokušaja, a i našim splitskim "muškardinima" je sve manje neugodno fino doći u salon. Nema razloga za sram, pa pohvalno je kad netko drži do sebe i želi izgledati njegovano, mladoliko - drži Subašić, koja u salonu prakticira i besplatnu dijagnostiku stanja vlasišta (ženskog i muškog). U praksi se, napominje, sve češće susreće i sa presađenom kosom, sve će to uskoro ionako biti "mainstream", nešto uobičajeno, smatra ona.

I frizer Ante Šimundić ima pozitivna iskustva s muškim bojanjem.

image

Frizer Ante Šimundić

Duje Klaric/Cropix/Cropix

- Ma kakav tabu, meni su skoro trećina mušterija muškarci, i to već godinama; a kako stare, tako ih se sve više počinje pituravat. Otprilike ulaze u klasu "45 plus", mada se i neki mlađi opituraju iz štosa - vedro primjećuje Šimundić uz napomenu da "nema vjernije mušterije od - muške mušterije".

- Kad ih jednom opiturate, vaši su do kraja života! Nema više eksperimentiranja, redoviti su ka da, božeprosti, dolaze na misu... Normalno, triba pazit na razinu usluge i korektnu cijenu, i nikad se mušku kosu ne smije opiturat "skroz", treba bit idealno kolorirana, mi frizeri imamo prave boje za to - podvlači naš sugovornik. U kućnoj praksi je stvarno teško postići taj rezultat koloriranosti, onako prirodne kako muška čeljad voli, predmnijeva Šimundić.

No, osim što obojena muška kose ne treba biti tabu, jednako tako nije tabu ni ona - sijeda. Nije li tako?

- Osobno obožavam sijedu kosu i jedva čekam posijediti! - veselo prihvaća Šimundić. Domeće:

- No, i sijedu kosu treba tonirati da se izbjegne ona žućkasta nijansa. Ranije je za sve to postojao samo Ehoton, sad ima svega. Isprobat ću to na sebi jednog dana - proročanski namiguje splitski frizer Ante.

image

Grozdana Vukelić

Privatni album

Grozdi Barber i bojanje brade

Jedna od rijetkih "barbirki" koja se sve češće susreće sa traženjem bojanja kose - ali i brade - je Grozdana Vukelić, poznatija pod umjetničkim imenom Grozdi Barber iz Trogira. Kod nje dolaze muškarci iz Splita zbog diskrecije, traže ne samo bojanje (kose i brade!), nego i piling lica, tretman toplim ručnicima, masku za lice... Na njihovu žalost, Grozdi udovoljava tek nekim prohtjevima. Zasad.

- Planiram uvesti i bojanje, zasad radim samo šišanje, toniranje gelom i uljepšavanje lica, njegu pilinzima i maskama. Trendovi se mijenjaju, uskoro će sve više muških htjet pituru, i nikome to neće bit neugodno. Nema razloga za to - veli najpoznatija "barbirka" iz Trogira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:22