StoryEditor
Životčudno, ali djeluje

Možete li zamisliti da pijete piće sa slamčicom od pšenice koju, ako ogladnite, možete i pojesti? Ovo biorazgradivo rješenje moglo bi nas natjerati da odbacimo štetne plastične predmete

Piše M.Dr.
17. studenog 2019. - 22:06

Plastika je nezamjenljivi materijal današnjice i to je činjenica. Zbog relativno niske cijene sveprisutna je u svakodnevnom životu a poznato je i da se bez nje danas više niti ne može.

Lagana je i jeftina, čuva namirnice i produljuje vijek trajanja različitih proizvoda. No svima je jasno i koliko je plastika štetna. 

Ne samo da plastika zagađuje obale, nego i šteti morskim biljkama i životinjama koje se zapliću u veće komade plastike, a manje komade zamijene za hranu što može spriječiti normalno probavljanje hrane te dovesti do trovanja kemikalijama. Plastika ulazi u njihov organizam te u prehrambeni lanac koji uključuje i ljude.

No na sreću, od iduće godine riješiti ćemo se dijela plastike a neke tvrtke su već doskočile problemu buduće nestašice određenih proizvoda.

 

Naime, EU je ove godine odobrila zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu a od 2021. godine u EU zabranjuje se pribor za jelo za jednokratnu uporabu (vilice, noževi, žlice i štapići za jelo), plastični tanjuri za jednokratnu upotrebu, plastične slamke, štapići za uši izrađeni iz plastike, plastični štapići za pridržavanje balona, oksorazgradiva plastika i spremnici za hranu te čaše od ekspandiranog polistirena.

Problemu slamčica pojedinci su već doskočili i pronašli savršenu zamjenu bez koje jedan dio ljudi, a posebno djeca ne mogu niti zamisliti obiteljski ručak.

Razgradiva je

Riječ je o tvrtki Stroodles, a njen vlasnik Maxim Gelmann kao zamjenu za toliko obožavane slamčice nudi tjesteninu... No da ne dođe do zablude, nije riječ o onoj tjestenini iz dućana, već nešto u svom sastavu izmjenjenoj manisti. Ona dakle može izdržati sat vremena u hladnom piću, nema okus i može se razgraditi nakon korištenja.

Londonski Stroodles kaže kako su slamke u osnovi nekuhana ravna cjevasta tjestenina.

No, ova tjestenina ima malo ljepši izgled od prosječnih rezanaca. Maxim Gelmann čak objašnjava da ljudi mogu bubnjati s njima bez da se polome. Stroodles, koji se lagano probija na tržište kaže da nisu samo ekološka kompanija, već inicijativa i početak održivog načina življenja, a slamka od tjestenine je samo početak u njihovoj misiji zbrinjavanja plastičnog otpada.

Žele djelovati na ljude koji nisu ekološki osvješteni i pokazati im koliko je lako usvojiti dobre navike. Objašnjavaju i kako su njihovi proizvodi bez okusa jer su napravljeni od pšenice i vode. Slamke sadrže gluten, ali su veganske. Stroodles inače svoje slamke distribuira po Europi.

 

 

-Proizvodnja ovakve tjestetnine mali je korak, ali isto i korak bliže onome čemu težimo - kazao je Gelmann

-Nešto što će nas dovesti korak bliže do normalnijeg načina življenja bez zagađivanja naše okoline. Želimo potaknuti manje ekološki osvještene ljude i pokazati im koliko je lako napraviti male ali značajne promjene - dodao je.

 

Iako, kaže, manistru nije preporučljivo koristiti za vruća pića, može se koristiti recimo za miješanje kave. Super je i što djeca već piju svoju toplu, ne prevuću čokoladu ili kakao kroz naše slamčice, i super im je kada ona postane savitljiva, zaključuje dovitljivi vlasnik.

Golemi ledenjak smeća

Plastika od koje se izrađuju slamke može se reciklirati, no u većini slučajeve to baš i nije tako. Sve te slamke završavaju ili na odlagalištima ili u velikim brodovima kojih je sve manje i koji smeće odvoze u Kinu. Neke će slamke tako završiti i u morima, pa i postati dio onoga što se naziva Great Pacific Garbage Patch, golemim ledenjakom smeća od oko 79 tisuća tona. Stoga je alternativa svake vrste i više nego prihvatljiva.

 

#ZAŠTITA OKOLIŠA#SLAMKE#STROODLES

Izdvojeno

05. srpanj 2020 18:31