StoryEditor
Životsreća da postoje zabrane

Mislili ste da je 'Griezmann Mbappe' čudno? Pročitajte koja su sve bizarna imena Francuzi spremni nadjenuti svojoj djeci i shvatit ćete zašto je sud rekao 'ne!'

Piše M. Č.
17. ožujka 2019. - 15:17

Par u francuskom gradu Brive-la-Gaillarde, očigledno lud za nogometom, želio je dodatno proslaviti trijumf svoje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prošlog ljeta i sinu dati ime Griezmann Mbappe po dvojici zlatnih reprezentativaca.

Da su mališanu odlučili dati imena dvojice nogometaša – Grizemann se zove Antoine, a Mbappe je Kylian - to sigurno ne bi izazvalo nikakve probleme.

No, roditeljska želja da sina nazovu njihovim prezimenima dovela je do reakcije nadležnih službi koje su slučaj prijavile državnom odvjetništvu smatrajući kako davanje takvog imena nije u interesu djeteta. Obiteljski je sud donio odluku da se petomjesečnom mališanu izbrišu imena koja su mu roditelji prvobitno željeli dati, a nakon sudske odluke odabrali su ime Dany Noe.

U Francuskoj su do 1993. godine roditelji djeci morali dati neko od imena s odobrene liste, danas imaju slobodu izbora, ali matični uredi i socijalne službe mogu prijaviti roditelje ukoliko smatraju da izbor imena nije u najboljem interesu djeteta.

Tako je jednom paru zabranjeno da sinu da ime Prince William, nakon toga su mu željeli dati ime Mini Cooper po klasičnom britanskom automobilu, ali je sud i to odbio, u oba slučaja navodi se potreba zaštite djeteta od porencijalnog cjeloživotnog izrugivanja.

Sud u Valenciennesu zabranio je roditeljima da kćerki daju ime Nutella po popularnom namazu, a još jednom paru su zabranili da kćerku nazovu Strawberry (engleska riječ za jagodu), u oba slučaja kao razlog odbijanja je navedena mogućnost da djeca budu suočena s ismijavanjem i zlostavljanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 05:42