StoryEditorOCM
ŽivotSILOM DOMAĆICA

Majka je pripreme za svoj pravoslavni Uskrs započela još prije ‘našeg Uskrsa‘, kojeg je zato morala preskočiti! ‘Neće se Zet ljutiti, a?‘, pita me. Naša novinarka o velikoj pomirbi i bakalaru na četiri načina

25. travnja 2022. - 13:34

Ove godine Kraljica Majka nije nas pohodila za Uskrs.

Otkazala je posjet s obrazloženjem da "i tako su nam Uskrsi nablizu i šta ću odati tamo-vamo kad ćemo se i tako svi skupiti kod mene na moj Uskrs".

Drugim riječima, proglasila je svoj pravoslavni Uskrs za mjesto okupljanja zbog kojeg ona nema vremena dangubiti.

Ona je, naime, pripreme za "svoj Uskrs" započela još prije "našeg Uskrsa", a kako ove godine dva Uskrsa dijeli samo nedjelja dana, tako je, jel'da, morala jedan Uskrs preskočiti.

- Neće se Zet ljutiti, a? - upitala me je. Iz nekog razloga, ona smatra da se ne mora meni udvarati ni ispričavati, ali Zetu... Zetova je bitna, moj sinko!

- Pa šta se ima ljutiti - rekla sam ja - tko još za punicom čezne, mila majko?

- Ajde, ajde - nasmijala se - nije moj Zet takvi...

- A i do Uskrsa drži koliko i ti do nuklearne fizike!


To se jedino računa...


- Ne drži on do Uskrsa, ali drži do običaja - rekla je gospođa Majka - a to se jedino računa.

U ime običaja, Zakoniti je, ususret "našem Uskrsu", kupio abnormalne količine bakalara. Jer bakalar na Veliki petak krucijalni je dio običaja, baš kao i janjetina s bižima na Uskrs. Sve drugo može se preskočiti, uključujući i sirnice i piturana jaja.

- I tako će djeca doći samo na bakalar - kazao je - a na Uskrs i tako idu kod protivničke familije. Dakle, bakalar je bitan. Neka im druga baba pitura jaja, baš mene briga za jaja...

Zbilja, otkako smo stekli status svekra i svekrve, kod nas se dolazi na blagdanski bakalar, bilo pred Božić ili pred Uskrs. Naime, Nevistica je, još kao možebitna buduća gospođa Vujević, jedne prigode gostovala kod nas u vrijeme od bakalara. Koji ona, prema riječima njezina tad još samo možebitnog budućeg muža, moga Jedinca, nije voljela.

- Ne voli bakalar?! - zabezeknuto je rekao Zakoniti.

- Ne voli - rekao je Jedinac.

- Ma dobro - rekla sam pomirljivo ja, blaženica među svekrvama - ako ne voli, spremit ću joj ja nešto drugo...

- Bogami nećeš! - rezolutno je rekao Zakoniti - u mojoj se kući bakalar jede pod mus...

- Bože mili - rekla sam ja, a sve mi milo gledati svoje dijete kako lebdi između različitih svjetova koji su mu važni, premda opasno napeti glede i u svezi bakalara.

Nije lako biti možebitni muž možebitne Nevistice koja možebitno može ostati gladna za stolom možebitnog svekra i svekrve.

- Sine, ne brini ti ništa!

- Ako neće bakalar - dodao je tadašnji možebitni svekar - ima kruva i paštete, pa neka maže! Ne voli bakalar... Svašta!

Međutim, naš bakalar se kod Nevistice izvrsno primio. Šta će, nevoljnica, suočena s mrkim licem glave kuće i mojim diskretnim naporima da joj dadem do znanja da ću, ako ona baš neće bakalar, brzinom munje napraviti rižotić sa škampima, mudro je izabrala bakalar!

Kao, probat će pa možda joj se svidi... Bogme joj se svidio. I jedan i drugi. Mislim, i na bjanko i na brujet.

- Da ne voli bakalar - kazao je Zakoniti kasnije - nije se mala nikad dočepala pravog bakalara, to ti ja kažem! A i ne bi naš sin, onakav, izabrao neku šmedljivicu...

Od tada pa sve do danas, djeca, dakle, sad pojačani i Princom Prijestolonasljednikom, dolaze na bakalar. A Zakoniti kupi dovoljno bakalara da nahrani vojsku, a ne našu familijicu.

- Ali, ljubavi - rekla sam - pa šta će nam toliko bakalara? Tko će to sve pojesti, za gospu blaženu?

- Ja! - odgovorio je.

- Ti?!

- Ja! Kao prvo, ove godine bakalar radimo na četiri načina...

- Četiri - zinula sam - koja sad četiri!?

- Pa kad ti nećeš da kuvaš krem juhu - rekao je prijekorno - inače bi bilo na pet načina.

- O čemu ti pričaš uopće?

Pričao je o tome da se njemu mora skuvati bakalar na bjanko bez kumpira i brujet bez kumpira, a nama da ga skuvam "kako bog zapovida". To je četiri! Jerbo kumpiri dižu cukar, a on cukar drži pod kontrolom, da kucnem u drvo...

- Bjanko bez kumpira? - upitala sam sumnjičavo. - Na šta će to sličiti?

- Sličit će na bjanko bez kumpira! - rekao je. - Ne brini ti ništa, bit će to dobro...

Šta'š, sila boga ne moli pa sam smeljala brudet i bjanko prema njegovim anticukrenim naputcima. Istina, dodala sam poprilično izgratane korabice koju on iz čista mira zove keleraba, ko da je rođen u Šapcu, a ne ispod Svilaje.

Veli da mu je riječ keleraba nekako "punija u ustima", a da mu korabica "zvuči purgerski".


Čičokon kontra cukra

Lani sam mu u bakalar dodala čičoke, latinski Helianthus tuberosus. Čičoke navodno skalavaju cukar. Međutim, ako i utječu na snižavanje šećera u krvi, čičoke imaju vrlo neprijatne nuspojave o kojima baš nije red pričati, ali...

Čičoke je, naime, Kraljica Majka posadila i uzgojila u svome vrtliću - sve za Zeta i njegovo zdravlje! pa ih je bila puna kužina. Te je Zet ko gladna uš prionuo na tamanjenje tih nefotogeničnih gomoljika, ko da mu život o tome ovisi.

No, čičoke, i kuvane i sirove, da prostite, izazivaju nevjerojatnu količinu plinova tako da je Zakoniti praktički dva dana levitirao po kući na zračnom jastuku, toliko je njega, nevoljnika, to napuhalo.

Da sam mu bila privezala kakav konopčić oko gležnja, mogla sam ga nosati okolo ko balon napunjen toplim zrakom. No, nije mu bilo do šale, a ruku na srce, ni meni nije bilo ugodno u plinskoj komori, u što se naš lijepi, skromni dom privremeno bio pretvorio...

Nakon što je Zakoniti konačno izdušio i vratio se u normalu, čičoke su zauvijek prekrižene. Kao i batate. Koje su mu izazivale nekakvu žgaravicu.

Kao što vidite, dragi čitatelji, nije lako meni, mučenici i silom domaćici, sastaviti jelovnik koji bi bio sukladan njegovoj krvnoj slici i organima unutarnjeg reda i zakona.

- Kakav je jelovnik kod punice za njezin Uskrs? - pitao je Zakoniti prekjučer.

- Kao i uvijek... obilan - rekla sam - samo bez čičoka...

- Bogami - rekao je - šta se mene tiče, čičoke su...

- Prohujale s vihorom! - ispalila sam ja.

- S vrućim vetrom! - smečirao je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 22:46