StoryEditorOCM
Životnajvažniji dan

Je li muškarcu mjesto pored žene dok rađa? Evo što ginekolog svjetskog glasa tvrdi

Piše MOZAIK SD
8. siječnja 2024. - 16:54

Za mnoge je muškarce svjedočiti rođenju djeteta važan i emotivan događaj.

No, jedan od vodećih svjetskih opstetričara i ginekologa Michel Odent smatra da prisutnost oca porod može učiniti duljim, bolnijim i kompliciranijim, piše klix.ba.

“Rađanje beba bilo bi jednostavnije kada bi žene bile ostavljene same s primaljom koja im pomaže, kao nekada”, rekao je Odent, objašnjavajući zašto idealno okruženje za porod uglavnom ne uključuje muškarce.

"Budući da sam prisustvovao porođajima u bolnicama u Francuskoj, Engleskoj i Africi više od 50 godina, najbolje okruženje koje poznajem za lagani porod je kada nema nikoga oko porodilje osim tihe i iskusne babice. Dakle, nijedan liječnik i nema muža", rekao je za Observer.

Porod je u ovakvim situacijama lakši i brži nego kad su u blizini drugi ljudi, posebno muški likovi - muževi i liječnici, istaknuo je.

"Neprikladno okruženje krivac je za sve češće carske rezove" Odent objašnjava kako prisutnost muškarca kod žena potiče proizvodnju adrenalina koji nas čini napetima te usporava prirodnu proizvodnju oksitocina koji je vitalan za porod.

"Ukoliko nedostaje oksitocina, porođaj nije toliko učinkovit i sve postaje teže. Porod postaje dulji, bolniji i teži jer je hormonalna ravnoteža kod žene poremećena neprikladnom okolinom. To objašnjava činjenicu da sve više i više žena danas rađa carskim rezom“, tvrdi ovaj ginekolog.

Muškarci su 1950-ih počeli dolaziti na porode. Odent to povezuje s "industrijalizacijom rađanja", kada su žene počele rađati u bolnicama, a ne kod kuće, i željele su da ih netko podržava tijekom procesa. Inače, Odent se zalaže za porođaj u vodi, ističe važnost kontakta koža na kožu nakon poroda te potiče dojenje unutar prvog sata od rođenja djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:53