StoryEditor

Izmislili aparat za uklanjanje migrene

Piše PSD.
5. ožujka 2010. - 13:21
Milijune ljudi koji boluju od migrene razveselit će vijest da su američki znanstvenici iz kalifornijske tvrtke Neuralieve konstruirali magnetski uređaj za njeno učinkovito uklanjanje.To bi mogao biti značajan korak naprijed u liječenju ove bolesti od koje, primjerice, u Velikoj Britaniji pati svaka četvrta žena i svaki 12 muškarac.

Riječ je o napravi nešto većoj od fena za kosu koji radi na principu transkranijalne magnetske stimulacije (TMS) pri čemu električnu snagu koja stumulira stanice mozga proizvode snažni magneti.

Odmah nakon pojave prvih znakova migrene uređaj se prisloni na potiljak i aktivira pritiskom na dugme čime se provocira elektricitet koji smiruje “oluju” u mozgu i tako ublažava bol.

Dosad obavljeni testovi na volonterima su pokazali da bol nakon njegove primjene nestaje u prosjeku za dva sata.

Testovi su obavljeni u skupini od 160 muškaraca i žena koji su patili od migrene. Polovica od njih liječena je novom napravom, a polovica lažnim uređajem.

Među volonterima na kojima je primjenjen novi uređaj u roku od dva sata bolove više nije osjećalo njih 40 posto, dok su u skupini koja je ‘tretirana’ lažnim uređajem simptomi nestali tek kod 22 posto testiranih.

Znanstvenici tvrde kako je uređaj najpogodniji za liječenje osoba koje boluju od migrene s aurom za koju su karakteristične smetnje vida, mrlje u vidnom polju, potpuna sljepoća na jednom oku, pojava zvjezdica te neurološki simptomi poput utrnulosti ili slabosti u dijelu tijela, smetnje govora, vrtoglavica...a može trajati od pola do jednog sata, nakon čega slijedi glavobolja i mučnina i preosjetljivost na svjetlo.

Statistike kažu da je takvih čak četvrtina od svih koji boluju od migrene. Osim toga uređaj je velika nada za bolesnike kojima nisu pomagali lijekovi.

Za masovnije i sigurno korištenje TMS uređaja potrebna su još neka ispitivanja kazao je dr. Hans-Christoph Diener, stručnjak za bolesti glave iz Njemačke upozorivši da bi ova terapija mogla kao nus-pojavu imati i epileptičke napadaje.

Proizvođači najavljuju da bi se novi uređaj mogao uskoro pojaviti i na europskom tržištu po cijeni od oko 1.000 funti, a praktičan je jer se može imati kod kuće, ili u priručnoj torbi na putovanju. 

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 00:40