StoryEditorOCM
ŽivotU BIJELOM SALONU

Ime i grb Hajduka osvanut će na novom mjestu i to u tisućama komada! Sprema se poseban dar za rođendan voljenog kluba, odlučivali su najveći meštri, otkrivamo sve detalje

24. studenog 2022. - 18:03

U Bijelom salonu splitskih Bilih potekla je dalmatinska vinska kapljica, tražilo se, mjerilo, degustiralo i proučavalo ono najbolje za najbolje, pet vina koja će na svojoj etiketi nositi grb i oznaku NK Hajduk.

Degustatori i ocjenjivači iz Udruge Vina Dalmacije imali su puna nepca posla, satima su polako svaki za svojim stolom pažljivo ocjenjivali, uspoređivali, a onda na kraju vinske balade zajednički sjeli i odlučili o najboljima.

Sve zanima, naravno, koja su to vina odabrana između 35 uzoraka, i meštri što su ih u svojim pogonima pripravili. Ali ne, ne, rezultati će se još neko vrijeme, do Hajdukove rođendanske obljetnice, čuvati kao mala slatka tajna.

Autohtone sorte

- Htjeli smo priču podići na višu razinu i stručno i transparentno kroz natječaj za zainteresirane vinare iz ove regije pronaći pet crnih i bijelih vina različitih cjenovnih razina, koja će na sebi nositi ime i grb Hajduka. Išli smo namjerno na područje Dalmacije s ciljem očuvanja nasljeđa autohtonih dalmatinskih sorti, ali i stvaranja zajedničkog standarda kvalitete.

Tu su nam pomogli stručnjaci iz Vina Dalmacije, koji su svojim znanjem i iskustvom odabrali kapljicu što će pod Hajdukovim znakovljem biti i lijepi dar, ali i svakidašnja kvaliteta za obiteljskim stolom – veli Marinka Akrap, članica Uprave NK Hajduk.

Pa, kao u svakoj igri, pobijedili su najbolji.

image

Degustatori i ocjenjivači iz Udruge Vina Dalmacije imali su puna nepca posla

Joško Ponoš/Cropix


A o tome je odlučio skup degustatora na čelu s predsjednicom stručne komisije Anom Mucalo, kojima je kroz sate degustacije prošlo mnoštvo uzoraka 11 vinara.

Kategorije su bile opsežne, biralo se bijelo vino sorti debit, zlatarica, kujundžuša, bogdanuša, rukatac, pošip, maraština, vugava, dubrovačka malvasija različitog cjenovnog ranga.

Potom crno vino sorti plavac mali, babić, crljenak, vino srednjeg i višeg cjenovnog ranga, te premium linija od dalmatinskih autohtonih sorti. Puno posla, puno okusa, puno ocjena i zabilježenih dojmova, da bi se na kraju odabir suzio na društvo odabranih.

Kvaliteta i autentičnost

- Svaki od nas pet članova komisije u zadatak je dobio ocijeniti niz traženih parametara kako bi na kraju dobili traženo. Velika stvar je i u tome što Hajduk nije u obzir uzeo samo kvalitetu, već i autentičnost.

Dojam cijele ove priče je uistinu poseban, tu smo u Bijelom salonu, vina su izuzetne kvalitete, priča je originalna. Ne, nismo imali lagan zadatak. Ali nemaju ni nogometaši Hajduka lagani zadatak – ispričala nam je Ana Mucalo, s kojom su u Komisiji odlučivali i Ivan Bratinčević, Nikola Colnago, Davor Mitrović i Stipe Ivić.

image

HNK Hajduk organizirao je degustaciju vinakoja će se prodavati pod grbom Hajduka, kao službeno vino, odnosno suvenir kluba

Joško Ponoš/Cropix

Svakako im je to bio poseban doživljaj, na posebnom mjestu, u domu Bijelih na Poljudu, u projektu koji je degustacijskim činom ušao u svoju zadnju etapu. Potvrđuje to i Leo Gracin, predsjednik Vina Dalmacije, koji naglašava kako za Hajduk mora ići vrhunska kvaliteta.

- Ovaj projekt nosi nekoliko značajki, on pomaže, između ostalog i dizanju vina na još viši status, to je promocija i naše vrhunske kapljice i ljudi koji je stvaraju. To je i originalan proizvod s oznakom našeg Hajduka. I mi smo postali dio te posebne priče – veli Leo Gracin.

image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
JJoško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 17:41