StoryEditor
Životslasne i svježe

Gdje vi držite rajčice? Jedna studija otkrila je da ih možete čuvati u hladnjaku i na sobnoj temperaturi, no za bolji okus je ipak bitan jedan detalj

Piše PSD
21. svibnja 2020. - 13:46
Shutterstock

Dobro je poznato da pravilnim pohranjivanjem namirnica možemo očuvati njihovu svježinu i produljiti im rok trajanja, no oko nekih vrsta voća i povrća često se razvija diskusija o tome trebamo li ih držati u hladnjaku ili ne.

Da banane držimo u zdjeli za voće na stolu, a salatu u hladnjaku, svi bismo se složili, no što je s rajčicama? Pitanje je li rajčice bolje držati u hladnjaku ili van njega muči mnoge i nerijetko izaziva diskusije, a nedavno je baš na tu temu objavljena studija u časopisu 'Frontiers in Plant Science' u kojoj je Sveučilište u Göttingenu zaključilo da bi nas nešto drugo trebalo kopkati kada je u pitanju zadržavanje okusa rajčica.

Rezultati istraživanja

Za potrebe spomenute studije, istraživački tim testirao je pet sorti rajčica, čuvajući dio njih na sobnoj temperaturi od 20 stupnjeva te dio u hladnjaku na 7 stupnjeva Celzijusa. Stručni tim od dvanaest znanstvenika, odabranih na temelju njihovih akutnih sposobnosti opažanja osjetila, uključujući teksturu i ukus, potom je kušao rajčice i donio sud o njihovom okusu.

Rajčicama u frižideru i onima na sobnoj temperaturi, stručnjaci su ocjenjivali izgled, miris, okus i osjećaj u ustima nakon što su je pojeli.

Zaključak je bio zanimljiv, a analitičari nisu mogli ustvrditi nikakvu posebnu razliku između rajčica iz frižidera i onih čuvanih na sobnoj temperaturi, pod uvjetom da su bile iste sorte.

Što vam je činiti?

Otkrijete li da vaše rajčice u hladnjaku mijenjaju teksturu te postaju zrnaste, svakako je bolje da ih držite na sobnoj temperaturi na kojoj će im ionako aroma ostati postojana, ali ćete ih morati u kraćem roku pojesti.

Mislite li s druge strane da bi vam rajčice mogle propasti prije no što ih pojedete, radije ih ostavite u hladnjaku gdje im možete osigurati još koji dan prije no što ih pripremite za jelo.

Istraživači spomenute studije svom su zaključku o skladištenju rajčica dodali još jedan zanimljivi dio. Istraživanje je pokazalo da okus rajčice ne ovisi o njenom skladištenju, već o vrsti. Kao i svi proizvodi, i rajčica će biti najboljeg okusa kada je u sezoni (od svibnja do listopada), a ako ih kupujete tijekom cijele godine imajte na umu ove profile okusa: za slatkasti okus odaberite cherry ili koktel rajčice, a za blagi okus odaberite sortu heirloom. Volite li kisele rajčice, odlučite se za zelenu sortu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 18:37