StoryEditor
Životkoja je vaša doza?

Gastroenterolog otkriva koliko kave nam je previše u danu i kako to znati primijetiti, otkriva i trik kako bezbrižno uživati u omiljenom napitku

Piše PSD
24. lipnja 2020. - 09:50
Shutterstock

Ljubiteljima kave rijetko koji drugi napitak možete ponuditi u jutarnjima satima, a da vas oni ne pogledaju s blagom dozom nepovjerenja.

Aroma i okus kave za kavoljupce predstavlja nezamjenjivi početak svakog dana, uz koje i najopsežnije obaveze izgledaju prihvatljivije, a svako druženje čini se potpunije. A o trenutcima ispijanja kavice u miru, tišini i samoći, da i ne govorimo. Jutro jednostavno ne može započeti bolje.

No, rijetko se kada jedna doza kofeina u jutarnjim satima čini dovoljna. Već negdje oko pauze na poslu, mozak je u potražnji za još jednom dozom svježe skuhane kave, a vjerojatnost da će tijelu u popodnevni satima trebati još jedan kofeinski poguranac, poprilično je velika. A koliko vi kava u danu popijete?

Koliko je dovoljno?

Odgovor na pitanje koliko je kave nekoj osobi dovoljno ovisi dakako o individualnim predispozicijama i potrebama, a prema gastroenterologu Willu Bulsiewiczu postoji brz i jednostavan način za odgonetnuti kada ste popili previše kave. Doktor Bulsiewicz smatra da odgovor leži na usnama.

Usne su odličan pokazatelj nekih stanja u našem tijelu, poput na primjer dehidracije. Meke i hidratizirane usne svakako bi trebale biti cilj kojem težimo, dok suhe i ispucale usne mogu predstavljati problem, tj. alarmirati da nešto s našim organizmom nije u redu.

- Suhe usne najčešće su odraz dehidracije, pa ako u jutarnjim satima zaboravljate popit vodu, a ne štedite se ni niti najmanje na kavi, možda je vrijeme da zamijenite prioritete jer ispucale usne mogu biti znak da konzumirate previše omiljenog kofeinskog napitka, smatra Bulsiewicz.

A što se konzumacije vode tiče, jutro je krucijalno, napominje Bulsewicz. Naime, kada spavamo, naše tijelo ne dobiva nikakve količine tekućine, dok je kroz kožu gubimo. Stoga bi, kada se ujutro probudimo, prirodnije i zdravije bilo popiti barem jednu čašu vode, a ne si instantno skuhati dozu kave. 

- Kava će vas ujutro razbuditi i dati vam potrebni nalet energije, no vaše će tijelo zbog toga kasnije plaćati cijenu jer će vas ona dodatno dehidrirati. Stoga, ujutro si dajte malo vremena za prirodnu hidrataciju svoga organizma, a ispijanje omiljene kavice odgodite barem za pola sata ili sat vremena, savjetuje Bulsiewicz.

Naravno, to ne znači da ujutro trebate preskočiti omiljenu rutinu i zaboraviti na kavu ako su vam usne suhe i ispucale. Jednostavno, dok vam se kava kuha, poslužite se jednom ili dvije čaše vode, a dok ispijate kavu, ne zaboravite si natočiti još jednu dozu vode.

Na taj način možete popiti kavu i ostati hidrirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 18:54