StoryEditor

Dokazano: novac donosi sreću ako ga trošimo na druge

Piše PSD.
21. ožujka 2008. - 11:57


Novac može značiti sreću ali samo ako ga se troši na druge ili u dobre svrhe, zaključak je to straživanja čiji su rezultati u petak objavljeni u časopisu
"Science".

Istraživanje je dalo znanstvenu potvrdu uzrečici da je puno veće zadovoljstvo davati nego primati, kazala je Elizabeth Dunn, profesorica psihologije sa sveučilišta British Colombia.

Dunn i dvoje istraživača s Harvardske poslovne škole, Laura Aknin i Michael Norton, su od 630 Amerikanaca zatražili da na ljestvici od 1 do 5 odrede stupanj sreće i zadovoljstva nakon što su nagradili sami sebe ili novac dali za druge. Osobe koje su se pokazale altruističnim pokazale su se i stretnijima.

Potom su istraživači napravili drugi pokus u kojem je jedna tvrtka u Bostonu svojim zaposlenicima podijelila nagrade u visini od 3000 do 8000 dolara. Prema Dunn, pokazalo se da je način na koji su zaposlenici poslije raspolagali s tim novcem, a ne visina svote, utjecao na stupanj sreće i zadovoljstva. 

- Oni koji su dio novca dali za društveno korisnu stvar osjećali su se
znatno sretnijim - kazala je Dunn.

U posljednjem pokusu, studentima u Vancouveru je dato između pet i 20 dolara po danu. Jedna je polovica imala zadatak ugađati samo sebi a druga je novac mogla trošiti i na druge. Upravo u toj drugoj kategoriji su se studenti izjasnili sretnijima.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 01:12