Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Životvježbajte i pijte

Dehidracija može dovesti do smanjenja mozga

Piše PSD.
21. svibnja 2010. - 01:33

Uz pojačano proljetno vježbanje, kakvo ovih dana mnogi prakticiraju, britanski tim znanstvenika upozorava na opasnost od dehidracije koja već nakon 90 minuta intenzivnog znojenja može izazvati opasno smanjivanje mozga.

Nedostatak vode, naime, ugrožava sivu tvar u mozgu, koja se stiska, zbog čega se usporava razmišljanje.

To ima jednak učinak kao i godina dana starenja, a nakon nekoliko dana i tjedana može ozbiljno ugroziti obavljanje različitih životnih aktivnosti. Koliko god zvuči dramatično, nema mjesta panici, kažu stručnjaci, jer rješenje je jednostavno - uz intenzivno znojenje popijte čašu-dvije vode i mozak će se vrlo brzo vratiti u normalno stanje.

Efekt poput Alzheimera

Voditelji istraživanja Matthew Kempton i Ulrich Ettinger s Instituta za psihijatriju na King’s College London otkrili su i kako je izgledalo njihovo istraživanje. Skenirali su mozgove tinejdžera nakon 90 minuta vožnje biciklom.

Neki od ispitanika su vježbali odjeveni u tri sloja odjeće koja potiče znojenje, dok su drugi nosili samo kratke hlače i majice. Vježbači koji su se izrazito znojili ispod slojeva nepropusne odjeće izgubili su oko 9 decilitara znoja, a moždano tkivo stisnulo im se.

- Uočili smo generalno stiskanje moždanog tkiva. Ljudi koji su izgubili najviše tekućine imali su najveće smanjenje mozga - kazali su autori studije uz komentar da je uočeno stiskanje mozga kod najgorih slučajeva odgovaralo učinku 14 mjeseci starenja ili 2 i pol mjeseca Alzheimerove bolesti.

Studenti koji su izgubili najviše tekućine naknadno su jednako dobro igrali kompjutorske igre, no skeniranje je pokazalo da su koristili veće područje mozga da bi riješili zadane probleme.

J. Luetić

#DEHIDRACIJA#ZDRAVLJE

Izdvojeno