StoryEditor
ŽivotNIJE LAKO, ALI RADUJE

'To je najteži, najslabije plaćen, ali posao koji me ispunjava kao nijedan do sada': otac na Instagramu dijeli trenutke kaotične, urnebesne svakodnevice s djecom

Piše I. P.
28. studenog 2019. - 11:10
shutterstock_731225281

Sve više muškaraca u razvijenijim zemljama posljednjih godina koristi očev dopust i ostaje doma s djecom, dok majka ide raditi.

Višegodišnje inicijative za promociju prava očeva rezultirale su boljom informiranoću, jer ranije muškarci često nisu ni znali da oni mogu iskoristiti ovo pravo. 

A kako izgleda taj život? Zabavno i kaotično, sudeći prema blogu Kanađanina Davida Bacquea.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Canadian Dad | David (@life_with_benjamin) on

Ovaj 37-godišnjak ima dvoje djece, Benjamina koji ima 3 i pol godine, i osmomjesečnu Evu. Doma je od 2016. godine, a svoja iskustva dokumentira na Instagram profilu gdje s 16.2 tisuće fanova dijeli svoju svakodnevicu, koja ima i loših i dobrih trenutaka.

Svojim angažmanom, Bacque skida stigmu s očeva koji ostaju doma s djecom i predstavlja to kao sasvim normalnu stvar, prenosi Huffington Post.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Canadian Dad | David (@life_with_benjamin) on

Nakon više godina rada u naftnoj industriji, Bacque je dobio otkaz, a baš tada se rodio prvi sin, Benjamin. Zato su on i supruga odlučili da David ostane doma.

- Tijekom tog vremena promijenili su se naši stavovi oko odgoja djece, i zato smo odlučili da prestanem tražiti posao na puno radno vrijeme te da ostanem doma kad supruga počne raditi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Canadian Dad | David (@life_with_benjamin) on

Tipičan dan s djecom

- Zamislite miran dan, tihe razgovore, emotivnu stabilnost i zidove čiste od boja i ostataka hrane. Sad zamislite sve suprotno od toga. Upravo tako izgleda moj dan - opisuje svoj dan s djecom David.  

Buđenje je u 7 sati. Nakon doručka, trojac odlazi u park ili zoološki vrt. Djeca su vani bolja i godi im zrak, tako da dosta vremena provode na otvorenom.

Nakon ručka igra se nastavlja u stanu. Davidov dan ispunjen je pitanjima, ucjenama i ponavljanjem istih pravila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Canadian Dad | David (@life_with_benjamin) on

Uglavnom se očekuje od majki da ostaju doma s djecom, a očevi isu raditi. Predrasude su i dalje prisutne, jer se muškarcima i ženama tradicionalno dodjeljuju određene uloge.

- No nikada me nitko nije čudno pogledao kad sam vani s djecom, ali žene naprimjer razmjenjuju brojeve telefona i druže se s djecom. Ja to ne mogu očekivati. U startu to izgleda čudno - objašnjava David.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Canadian Dad | David (@life_with_benjamin) on

Izaziva čuđenje...

Dodaje da u svom okruženju ima očeva koji bi također voljeli iskoristiti vrijeme dok su djeca još mala i ostati s njima doma, no mnogi se plaše da će im to usporiti napredak u karijeri ili da će se kolege zezati na njihov račun.

Kaže da društvo i dalje teško prihvaća da netko ne ulaže cijelog sebe u karijeru i da djecu stavi na prvo mjesto, pogotovo ako je riječ o muškarcu. Njegovi prijatelji i obitelj bili su u šoku kad im je priopćio da neće tražiti posao. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Canadian Dad | David (@life_with_benjamin) on

Neki mu zavide i voljeli bi imati hrabrosti za isti potez, drugi nikada ne bi ostavili karijeru po strani. 

- Ohrabrio bih sve koji razmišljaju o ostajanju doma s djecom, da to naprave. To je najteži, najslabije plaćen, ali posao koji me ispunjava kao nijedan do sada - zaključuje David Bacque.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 15:47