StoryEditorOCM
ZdravljeDodajte ga jelima

Zovu ga kralj začina jer snižava kolesterol, poboljšava pamćenje, zdravlje jetre i povećava apsorpciju nutrijenata

Piše Živim
3. siječnja 2025. - 22:52

Jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih začina u svijetu, poznat po svom oštrom okusu i aromi. Dolazi iz sušenih bobica biljke Piper nigrum podrijetlom iz južne Indije. Crni papar nije samo glavna namirnica u kuhinji, već se može smatrati i ‘kraljem začina‘. U drevnoj ayurvedskoj medicini koristi se tisućama godina zbog visoke koncentracije snažnih te korisnih biljnih spojeva. Ima protuupalna svojstva koja sprječavaju kronične upale, a koje mogu biti temeljni razlozi za različita zdravstvena stanja poput artritisa, bolesti srca, dijabetesa i raka. Studije dokazuju da prisutnost piperina, glavnog aktivnog spoja u crnom papru pruža učinkovitu borbu protiv upale. Piperin pomaže i kod natečenih zglobova, suzbija upalu u dišnim putovima uzrokovanu astmom i sezonskim alergijama te podržava zdravlje jetre. I danas se papar preporučuje za jačanje imuniteta i bolju probavu te je najbolje da koristite onaj svježe mljeveni, piše Živim.

image

Igra važnu ulogu u poboljšanju funkcije mozga

Shutterstock

Zdravlje mozga

Piperin također igra važnu ulogu u poboljšanju funkcije mozga. Pokazao se korisnim u ublažavanju simptoma povezanih s degenerativnim stanjima mozga poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Studije su dokazale da piperin poboljšava pamćenje i čini se da smanjuje stvaranje amiloidnih plakova koji mogu oštetiti proteinske fragmente u mozgu povezane s Alzheimerovom bolešću.

image

Poboljšava pamćenje

Shutterstock

Šećer u krvi

Papar također može igrati ulogu u poboljšanju razine šećera u krvi budući da pomaže u poboljšanju metabolizma šećera u krvi. Njegova redovita konzumacija može značajno poboljšati osjetljivost na inzulin. No potrebno više istraživanja kako bi se potvrdili ovi učinci.

Kolesterol

Visoki kolesterol u krvi jedan je od čestih zdravstvenih problema i povezan je s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Istraživanja su pokazala da prehrana s ekstraktom crnog papra smanjuje razinu kolesterola u krvi, uključujući LDL kolesterol.

image
Shutterstock

Apsorpcija nutrijenata

Piperin u crnom papru poboljšava biodostupnost hranjivih tvari poput vitamina B6, selena, beta-karotena i kurkumina iz kurkume. To ga čini posebno korisnim u kombinaciji s kurkumom za protuupalna stanja.

Borba protiv raka

Nekoliko istraživanja je pokazalo da piperin iz crnog papra igra važnu ulogu u uništavanju nekih stanica raka. Isto tako, pokazalo se da može smanjiti rizik od stvaranja tumora jer inhibira rast stanica raka, piše Živim.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. siječanj 2025 22:52