StoryEditorOCM
ZdravljePAZITE

Znate li koje namirnice mogu povećati rizik za većinu vrsta bubrežnih kamenaca? I jedan je vitamin opasan

Piše Suzana Ciboci/Živim
17. ožujka 2023. - 07:30

Kamenac ili kamen u bubregu zapravo je tvrda masa minerala i soli koja izaziva jaku bol unatoč tome što je uglavnom jako malen. Smatra se da previše slane hrane, mesa i drugih životinjskih proteina može dovesti do nastanka kamena u bubregu. Općeniti je savjet ograničiti unos govedine, svinjetine, jaja, sira i ribe, jer oni mogu povećati rizik za većinu vrsta bubrežnih kamenaca. Ne zaboravite piti puno vode - ona pomaže da se razrijedi otpad u urinu i tako otežava stvaranje kamena. No, postoje i neke druge namirnice koje pogoduju nastanku određenih vrsta kamenaca, piše Živim.

image
Shutterstock

Oksalatni kamenci

Ovo je najčešći kamen koji se nalazi u bubregu. Nastaje kada se kalcij u mokraći spoji s oksalatom, kemikalijom koja se prirodno nalazi u mnogim namirnicama. Teško ih je u potpunosti izbjeći, ali neke namirnice sadrže značajne količine oksalata pa ih manje jedite. Pokušajte ograničiti špinat, rabarbaru, bademe i indijske oraščiće, miso juhu, pečeni krumpir s ljuskom, prženi krumpir u ulju, ciklu, kakao, bamiju, maline, batat i zaslađivač steviju. Također, ako ove namirnice jedete zajedno s hranom bogatom kalcijem ili uz obrok pijete mlijeko, to može pomoći da tijelo ne iskoristi oksalate za stvaranje bubrežnog kamenca. Stoga svoju salatu od špinata obogatite nemasnim sirom.

Možete i orašaste plodove ili bobičasto voće umiješati u jogurt. Konzumiranje mlijeka ne uzrokuje bubrežne kamence. Izbjegavajte sol. Ako jedete puno soli (odnosno natrija, koji je sastojak soli), povećat ćete količinu kalcija u urinu. Kad završite s jelom, sav višak oksalata "lijepi" se za kalcij u bubrezima, što može dovesti do stvaranja kamenaca. Stoga ograničite konzerviranu hranu, prerađeno meso, brzu hranu i začine. Također pripazite na vitamin C - ne uzimajte ga više od 500 mg dnevno. Previše ovog vitamina može potaknuti tijelo na stvaranje oksalata.

Fosfatni kamenci

Nastaju kada se kalcij u urinu spoji s mineralom fosforom. U ovom slučaju ne morate se brinuti o oksalatima, ali pripazite na hranu bogatu životinjskim proteinima (meso, jaja, sir, mlijeko, riba i morski plodovi), kao i na hranu koja urin čini alkalnijim kao što su svježi voćni sokovi (osim naranče, brusnice i nektarine), sokovi od povrća i melasa. Izbjegavajte i prerađenu hranu (brza hrana, kola, zamrznuta hrana i meso). Među sastojcima na deklaraciji to su oni koji počinju s "phos". Kuhinjsku sol, odnosno natrij, svedite na maksimalno žličicu dnevno.

image
Shutterstock

Uratni kamenci

Nastaju ako je mokraća previše kisela. Ovo kamenje sadrži mokraćnu kiselinu, tvar koju tijelo proizvodi dok razgrađuje kemikalije u hrani. Za razliku od kamenaca građenih od kalcijeva oksalata i kalcij-fosfatnih, natrij ovdje nije poseban problem. Ono što potiče stvaranje više mokraćne kiseline su životinjske bjelančevine iz crvenog mesa, peradi, jaja i školjki. Osim što potiču tijelo da proizvodi više mokraćne kiseline, ujedno mogu smanjiti citrate, tvari koje pomažu u sprečavanju nastanka bubrežnih kamenaca. Stoga se savjetuje jesti manje životinjskih proteina, a više biljnih proteina iz graha, graška, leće, tofua i orašastih plodova.

image
Shutterstock

Dobro je znati da pića poput limunade i voćnih sokova prirodno sadrže citrate, ali suzdržite se od jako zaslađenih pića, a posebno od visokofruktoznog kukuruznog sirupa. Mogu dovesti do stvaranja kamenja, kao i alkohol, koji povisuje razinu mokraćne kiseline.

Cistinski kamenci

Oni nastaju uslijed rijetkog nasljednog poremećaja cistinurije, koji karakterizira povećano izlučivanje aminokiseline cistina u urin i stvaranje cistinskog kamenca. Obično je veći od drugih vrsta i ako ste imali jedan, vjerojatnije je da ćete imati i drugi. Nastojte piti više vode kako biste smanjili mokraćnu kiselinu, jer cistinski kamenci lakše rastu u kiseloj mokraći. Obuzdajte glad za mesom i jedite više voća i povrća te smanjite natrij (pomfrit, konzervirane juhe, pakirano meso i druga slana hrana), piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 21:25