StoryEditorOCM
Zdravljedoživjeti stotu

Znanstvenici otkrili: što kraće telomere na kromosomima, to kraći životni vijek! Ovo su četiri namirnice u prehrani koje ih smanjuju

Piše PSD
27. rujna 2022. - 13:32
Meksikanac Manuel García Hernández u svojoj 122. godini, dugovječan zahvaljujući kombinaciji prehrane temeljene na grahu i marljivom raduAFP

Sintagmu "doživjeti stotu" danas mnogi ne iščitavaju u ironijskom ključu nego čine sve da žive dugo i zdravo.

Jedan od temeljnih uvjeta da to ostvare jest zdrava prehrana. Novija znanstvena istraživanja fokusirana su na to kako način prehrane utječe na telomere, komponente u našim stanicama koje pridonose očuvanju integriteta kromosoma.

image

Dnevna količina gaziranog pića od 590 mililitara povezana sa starenjem od 4,6 godina (ilustracija)

AFP

Detektirane se tako četiri namirnice koje mogu pridonijeti skraćivanju telomera, što bi trebao biti jasan znak da smanjimo njihov unos. Prva su na toj "crnoj listi" gazirana pića. Studija objavljena u časopisu American Journal of Public Health otkrila je da je dnevna količina gaziranog pića od 590 mililitara povezana sa starenjem od 4,6 godina, baš kao i za pušenje.

Ispijanje manjih količina ima slabije učinke, a svakodnevno ispijanje dijetnih gaziranih pića povezano s većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, piše N1 Hrvatska.

image

Hrenovke utječu na telomere, i to ovisno o tome koliko se puta jedu (ilustracija)

AFP

Druga dva člna "prehrambenoga četveroreda u koloni smrti" odnose se na meso. Najprije ono prerađeno, kao što su hrenovke koje također utječu na telomere, i to ovisno o tome koliko se puta jedu.

Veći unos crvenoga mesa također bi moglo biti povezano s učinkom na telomere. Iako crveno meso ima veći učinak, slični su nalazi i za bijelo.

image

Više alkohola, manje telomere

AFP

Posljednje, četvrto mjesto pripada alkoholu koji također može ubrzati skraćivanje telomera, posebno kod onih što piju previše, piše The Healthy, prenosi N1 Hrvatska.

To je dakle kvartet namirnica koje treba izbjegavati u dostizanju dugovječnosti. Može se činiti teški, ali toliko je na svijetu drugih namirnica koje djeluju pozitivno na zdravlje i dugovječnost.

image

Telomere na kromosomima

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 08:04