StoryEditorOCM
ZdravljeTROGODIŠNJA STUDIJA

Znanstvenici otkrili: Samo dvije šalice ovog napitka dnevno dovoljne su za jačanje snage mozga i zaštitu pamćenja

Piše Ana Dukić/Živim
4. lipnja 2023. - 07:30

Novo istraživanje pokazalo je da ispijanje dvije šalica čaja na dan pomaže u zaštiti mozga kako starimo. To je zato što prirodne kemikalije u čaju jačaju snagu mozga te tako pomažu u održavanju pamćenja i prisjećanju. Najbolje od svega je to što je učinak isti, bez obzira na to je li crni ili bijeli čaj u pitanju, piše Živim.

Tajna leži u flavanolu, antioksidansu koji može spriječiti ili odgoditi neke vrste oštećenja moždanih stanica.

Istraživanje na 3500 ljudi

Stručnjaci su došli do zaključka nakon proučavanja kako flavanoli, vrsta flavonoida koja se nalazo u nekom povrću i voću, poput jabuka i bobičastog voća, ali i u čaju i vinu, utječu na pamćenje više od 3500 zdravih osoba starijih od 60 godina.

Jedna grupa sudionika unosila je 500 mg flavanola dnevno, što je količina koja se nalazi u dvije šalice čaja. Za to vrijeme, druga grupa je dobila placebo. Kako bi pratili sudionike, obje skupine su tijekom trogodišnje studije dobile testove prisjećanja riječi kako bi testirali svoje pamćenje.

I na kraju studije, utvrđeno je da su oni koji su unosili flavanol bili u prosjeku 10,5 posto bolji u testovima pamćenja. Uz to, oni koji su počeli s najnižim unosom flavanola u ukupnoj prehrani, poboljšali su se za 16 posto u testovima.

Profesor Gunter Kuhnle sa Sveučilišta u Readingu rekao je da je ispijanje čaja najlakši način za povećanje unosa flavanola.

- Dvije šalice pružaju dovoljno za većinu ljudi. Ako pijete čaj, nije bitno dodajte li mlijeko jer to ne utječe na flavanole - dodao je Kuhnle.

Međutim, Scott Small sa Sveučilišta Columbia u SAD-u, rekao je da se gubitak pamćenja vezan uz starenje razlikuje među ljudima.

- Ako je to zbog razlika u potrošnji flavanola, vidjeli bismo još dramatičnije poboljšanje kod ljudi koji nadoknade flavanole u svojim 40-ima i 50-ima - dodao je Small.

No, profesorica Tara Spires-Jones sa Sveučilišta u Edinburghu rekla je da su i druge studije otkrile da flavanoli mogu pomoći mozgu poticanjem stvaranja sinapsi, veza između neurona.

Koje namirnice sadrže flavanole?

Možda niste ljubitelj čaja, ali želite unijeti flavanole? Možete ih pronaći i u ovim namirnicama:

luka

kelj

grožđe i crno vino

breskve

bobice

rajčice

zelena salata

mladi luk

brokula

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 00:43