StoryEditor
Zdravljedani zdravlja i ljepote

Žene pohitale na besplatne preglede u City Center one

12. ožujka 2017. - 11:00
city 3.JPG

Sada osjećam ogromno olakšanje jer znam da je sve u redu. Naravno da barem malo strepiš pred svaki pregled, ali ovaj je savršeno jednostavan. Jedina mala neugodnost je hladan gel na grudima, međutim, pregled je potpuno bezbolan, puno lakši nego kad odeš kod, primjerice, zubara - kazala nam je 34-godišnja profesorica Antonija Županov koja se u društvu mame Mirjane odazvala akciji Kluba žena liječenih na dojci u sklopu “Dana zdravlja i ljepote” što se održavaju ovog vikenda u popularnom splitskom šoping-centru City Centeru one.

- Svekrva me zapisala za pregled jer ona vodi brigu o mom zdravlju, jer je sama prošla kroz proces liječenja karcinoma dojke. Prvi ultrazvuk dojke obavila sam s 28 godina i od tada redovito ponavljam preglede - kazala nam je Antonija koju je primio dr. Josip Banović, kirurg splitskog KBC-a.

Najvažnije je otkriti bolest

- Karcinom dojki je najčešći karcinom kod ženske populacije i samim tim predstavlja ozbiljan problem, no, važno je znati da žene koje se redovito kontroliraju imaju veću vjerojatnost dijagnosticiranja bolesti u ranom stadiju čime im se znatno povećava i mogućnost izlječenja.

U redovitoj shemi pregleda žene starije od 40 godina trebale bi jednom godišnje napraviti ultrazvuk dojki, a svake druge godine i mamografiju. Za mlađe žene, odnosno one od 30 do 40, dovoljno je jednom godišnje napraviti ultrazvuk - pojasnio je dr. Banović.

On je jučer imao posla jer je pregledao dvadesetak žena u akciji City Centera i Kluba žena liječenih na dojci, dok su posjetitelji centra mogli poduprijeti akciju kupnjom buketa narcisa za simboličnih 10 kuna.

- Što se tiče statistika, Hrvatska je u svjetskom prosjeku, bolest se javlja kod jedne od tisuću žena. Smrtnost od karcinoma dojki je u porastu, ali ne raste u onoj mjeri koliko se karcinom češće pojavljuje.

To znači da su medicinske metode evoluirale i da su uspješne u borbi protiv karcinoma. No, najvažnija stavka jest rano otkrivanje, zato su ovi pregledi jako važni - naglasio je dr. Josip Banović koji redovito surađuje s Klubom.

20 godina splitskog Kluba

Inače, splitski Klub žena liječenih na dojci ove godine obilježava 20 godina rada, a u ta dva desetljeća pomogao je i otvaranje drugih klubova po Dalmaciji.

- Dostupnost informacija je izuzetno važna pa smo ponosni što već 20 godina dnevno radimo na principu otvorenih vrata. Volonterke na dnevnoj bazi dežuraju u Klubu te osobno ili preko telefona svim operiranim ženama pružaju informacije, a ako je potrebno dijele i osobna iskustva, jer najveći neprijatelj u tim situacijama je strah. Operirana žena može misliti da prolazi kroz nešto loše, a u biti može se raditi o nekoj uobičajenoj postoperativnoj situaciji - kazala nam je Snježana Bašelović, tajnica Kluba.

Volonterke posjećuju i novooperirane pacijentice na Kirurgiji, a Klub pomaže i u rehabilitaciji žena svojim programom medicinske gimnastike.

- Tako smo postali svojevrsna produžena ruka zdravstva, a osim u segmentu rehabilitacije, ženama kroz naše Savjetovalište pomažemo da dobiju i drugo mišljenje liječnika, odnosno da dodatno porazgovaraju sa stručnjacima jer se u bolničkom okruženju za to često nema vremena.

Nekim ženama je dovoljno pet minuta razgovora, dok drugima nije dovoljno ni pola sata. Ovdje imaju mogućnost da im netko dodatno pojasni dijagnozu i da popričaju o svojim strahovima.

Naš cilj je biti u uskoj vezi sa zdravstvenim ustanovama i moramo im i ovom prilikom zahvaliti na dobroj dosadašnjoj suradnji - kazala je Snježana.

Mobilni ultrazvučni screening aparat Kluba za mnoge je žene prva stepenica u brizi za zdravlje grudi, a sve one kod kojih se otkrije sumnja na bolest upućuju se potom na daljnje pretrage i liječenje.

Edukacije o preventivnim pregledima Klub u Splitu provodi u ožujku i listopadu, a tijekom ostatka godine fokus im je na manja mjesta po Zagori, odnosno na žene koje najvjerojatnije nikada ne bi same uzele uputnicu i otišle u Split na pregled. Klub na taj način na godišnjoj razini obuhvati između tisuću i dvije tisuće žena.

Uključeni i studenti splitske stomatologije

Udruga studenta stomatologije "Zubolina" također je jučer sudjelovala na "Danima zdravlja i ljepote" obraćajući se najmlađim posjetiteljima Cityja, i to u igraonici Kid's Junglea, s ciljem promocije oralne higijene.

- I inače idemo po vrtićima i educiramo djecu, pa smo se rado odazvali i ovom događaju. Naša vila Zubolina s djecom priča o zdravim navikama, odnosno o zdravoj hrani, što im je preporučljivo jesti, a što nije te, naravno, kako i koliko puta na dan četkati zube.

Cilj nam je kod djece smanjiti strah od odlaska stomatologu ponajviše zato što samo djeca u Bugarskoj imaju lošije zube od naše djece, ako gledamo EU, i to prema cep indeksu, koji uzima u obzir zahvaćenost karijesom te broj izvađenih i popravljanih zubi - kazao nam je Robert Čepo, član udruge "Zubolina".

Mjeri se i tlak, glukoza, kolesterol...

U popodnevnim satima je u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije najavljeno i mjerenje krvnog tlaka, glukoze i kolesterola u kapilarnoj krvi, zatim pretrage očnog tlaka, savjetovanje specijalista interne medicine na temu zdravlja bubrega kao i nutricionistička savjetovanja te savjetovanja na temu oralnog zdravlja.

Sličan program planiran je i tijekom nedjelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 21:56