StoryEditorOCM
ZdravljeČUVAJTE SE

‘Zatražite od osobe ove tri stvari!‘ Prepoznajte odmah moždani udar, ekstremne vrućine podižu broj. Sve je više mlađih

Piše MOZAIK SD
17. srpnja 2024. - 13:03

Liječnici stalno upozoravaju da nagle i ekstremne vremenske promjene utječu na krvne žile i rad srca. Srčani i moždani udari sve više pogađaju mlade ljude.

U razgovoru za tv emisiju “Jutro na Blic” Srđan Božić iz Crvenog križa detaljno je objasnio kako pomoći onima koji dožive srčani ili moždani udar.

- Kad govorimo o moždanom udaru, riječ je o stanju u kojemu jedan dio mozga ima prekid u prokrvljenosti, zbog pucanja aorte, odnosno krvne žile. Osoba koja ima moždani udar ne može nas razumjeti niti govoriti. Dolazi do gubitka u funkcioniranju određene skupine mišića - objašnjava Srđan Božić.

Navodi i da postoje 3 jednostavna testa kako se utvrđuje da je došlo do moždanog udara:

1. Zatražite od osobe da se nasmije, ako ne može i ukoliko jedan dio lica pada, to je jedan od simptoma

2. Zatražite da podigne obje ruke, ako jedna pada, to je simptom

3. Treći je nerazgovijetno mumljanje i izostanak razumijevanja

image

.

/Shutterstock

Srđan Božić iz Crvenog križa nadalje je istaknuo da osobu u tom stanju treba postaviti u sjedeći položaj, te je nagnuti na stranu koja je oduzeta i smjesta nazvati Hitnu pomoć. Ako je osoba bez svijesti, treba je staviti u bočni položaj, ako ne diše, treba započeti reanimaciju.

Kada je riječ o srčanom udaru, prepoznat ćemo ga, ističe Božić, po boli ispod prsne kosti u vidu pritiska, koja se širi prema čeljusti i lijevoj strani, točnije prema ruci.

- Osobu ćemo postaviti u polusjedeći položaj s blago podignutim nogama. U tom položaju, ako je pri svijesti, čekat ćemo dolazak Hitne pomoći. Možemo pomoći tako i da toj osobi damo terapiju koju koristi - kaže Božić, a prenosi blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 02:24