StoryEditorOCM
ZdravljeNIZ PREDNOSTI

Voda može ubrzati vaš metabolizam i boriti se protiv napadaja gladi, a evo i top pet razloga zašto je neophodna

Piše MOZAIK SD
11. travnja 2023. - 07:00

Voda je potrebna za svaki proces u tijelu za koji se zna da održava ljudski život, ali s druge strane, mnogi od nas ne konzumiraju ni blizu preporučenog dnevnog unosa vode.

Odrasli se u prosjeku sastoje od 70 posto vode, a naša se krv sastoji od 90 posto vode. Kada smo dehidrirani, naše tijelo ne može pravilno funkcionirati i postajemo podložniji boranju kože i drugim zdravstvenim poremećajima. Stoga navodimo pet ključnih razloga zašto bismo trebali unositi dovoljno vode u organizam, piše klix.ba.

Voda pomaže u procesu mršavljenja

Voda može ubrzati vaš metabolizam i boriti se protiv napadaja gladi. Prema znanstvenim istraživanjima, pijenje vode može potaknuti vaš metabolizam za 24 do 30 posto u razdoblju od jednog do dva sata i tako pomoći u sagorijevanju kalorija.

Voda pomaže kod zatvora i detoksikaciji organizma

Povećan unos vode može poboljšati proces detoksikacije uklanjanjem štetnih tvari iz našeg tijela. Bez njega se u našim crijevima nakupljaju toksini koji mogu dovesti do brojnih bolesti i debljanja.

Povećanje mišićne mase

Mišićne stanice, koje nisu pravilno hidrirane, ne mogu raditi niti se graditi na najbolji mogući način. Ne samo da će smanjiti vašu izvedbu tijekom vježbanja, već će smanjiti i vašu sposobnost dobivanja mišićne mase.

Voda pomaže u održavanju kože

Pijenje dovoljno vode može vam pomoći u borbi protiv raznih kožnih bolesti. Hidrira sve slojeve tijela, uključujući i kožu. Na taj način sprječava isušivanje kože i nastanak bora. Voda je također potrebna za detoksikaciju. Akne na koži često mogu biti uzrokovane nakupljanjem toksina, pa voda može pomoći i kod ovog problema.

Pomaže u podmazivanju zglobova

Kao što je spomenuto u četvrtom savjetu, voda hidratizira sve dijelove tijela, uključujući i zglobove. Svakodnevna hidratacija može pomoći u smanjenju upale i bolova u zglobovima. Konzumacija vode ključna je za ublažavanje bolova poput artritisa, gihta ili ozljeda zglobova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 16:14