StoryEditor
ZdravljeJoš se istražuje

Važan je za živčani i krvožilni sustav, ali zadnja saznanja o ovom vitaminu zabrinjavajuća su: mnogi ga uzimaju kao suplement, evo što kažu liječnici

Piše J. V.
11. veljače 2020. - 17:50
Shutterstock

Iako je danas vitamin B12 jedan od onih koji se najčešće biraju kao dopuna prehrani, posljednja istraživanja samo potvrđuju koliko je opasno suplemente uzimati bez prethodne konzultacije s liječnikom.

Spomenuti vitamin, koji se naziva još i kobalamin, prirodno je prisutan u namirnicama kao što su riba, meso, perad, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi. Prema dosadašnjim saznanjima, pomaže kod osjećaja umora i malaksalosti, ali i pacijentima s anemijom. Popularan je i kod hollywoodskih zvijezda, brojne su potvrdile kako im je pomogao u mršavljenju i ubrzao metabolizam.

No visoke doze vitamina B12, piše New York Times, povezuju se prema posljednjim saznanjima s preuranjenom smrtnošću.

image
Shutterstock

Ovaj esencijalni nutrijent, naime, važan za živčani sustav kao i za krvožilni, pronalazimo u brojnim namirnicama koje konzumiramo na dnevnoj bazi, stoga pretjerivanjem u obliku kapsula možete svojemu zdravlju nanijeti pravu štetu. Stručnjaci koji su sudjelovali u opsežnoj studiji (JAMA Network Open) provedenoj u Nizozemskoj, ujedinjeni su u stajalištu kako većina ljudi dovoljne doze može izvući iz hrane.

Tek oni s deficijencijom trebali bi posegnuti za suplementom, nikako prije stručne konzultacije, navode dalje. Previsoke doze mogle bi biti i opasne po život.

Istraživanje je provedeno tijekom osam godina na 5.571 zdravih ispitanika čija je prosječna dob 54 godine. Pokazalo se kako je smrtnost duplo veća kod onih s najvišim dozama vitamina B12, čak i kod onih koji nisu uzimali suplemente. Razlozi su još uvijek nejasni.

"Visoka količina vitamina B12 najčešće prođe bez medicinske intervencije. No kako se pokazalo, izgleda da bi i ovaj važan vitamin, ukoliko ga ima previše, mogao poremetiti želučani mikrobiom što bi konačno moglo biti i opasno - no to još treba potvrditi", rekao je liječnik Stephan J. L. Bakker, vodeći na istraživanju.

Zasad je, dodaje, riječ samo o slučajnoj poveznici, a tek se trebaju sagledati uzročno-posljedične veze.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 14:38