StoryEditorOCM
ZdravljeNIKAD LAKŠE

Ususret ljetu: budete li tijekom sunčanja pratili ova pravila, vrlo brzo ćete imati najbolji ten na cijeloj plaži

Piše MOZAIK SD
8. svibnja 2023. - 10:19

Bliži nam se ljeto i svi želimo preplanuli ten. Sunčanje vole svi. I to s razlogom. Sunčeva svjetlost povećava razinu hormona serotonina u mozgu što dokazano ublažava tjeskobu, a sunce sudjeluje i u proizvodnji vitamina D koji je dobar za kosti, zube, kožu, kosu i nokte. Iako pretjerano izlaganje sunčevim zrakama može pridonijeti nastanku raka kože, umjerena količina sunčeve svjetlosti zapravo ima preventivni učinak kada je u pitanju rak. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji izlaganje suncu također može pomoći u liječenju više kožnih bolesti poput psorijaze, ekcema i akni.

Ipak, činjenica je da pretjerano izlaganje suncu nije zdravo za naš organizam, zbog čega se pri sunčanju trebamo pridržavati nekoliko pravila. Evo kako dobiti preplanuli ten, uz minimalno štete, piše Miss7.

Ne izlažite se jakom suncu

Čim se počnete znojiti, trebate prestati i maknuti se u hlad ili se rashladiti u moru ili rijeci. Za vrijeme sunčanja preporučuje se pokriti glavu mokrim ručnikom. Naravno, jarko sunce sredinom dana nije opasno samo zbog rizika da dobijete sunčanicu ili toplotni udar. Tad su i sunčeve zrake najjače i velika je vjerojatnost da ćete gorjeti.

Trajanje sunčanja iznimno je važno

Ljeti je trajanje sunčanja sigurno unutar deset do 15 minuta, a zimi 20 do 30 minuta. Najbolje vrijeme za sunčanje je prije osam ujutro i poslije 17 sati. Za sigurno sunčanje trebate ležati na leđima samo oko pet do deset minuta. Nakon toga nastavite i na trbuhu dodatnih pet do deset minuta. Bilo koje vrijeme duže od toga moglo bi uzrokovati neugodne opekline od sunca ili rizik od dubljeg oštećenja kože UV zrakama.

Zašto se ljeti ne preporučuje sunčanje između 11 i 17 sati?

Sunce je tada najjače, a neka još "stroža" preporuka je da se ne bismo smjeli izlagati suncu nakon deset sati ujutro, dok je najbolje i najsigurnije vrijeme za sunčanje prije osam ujutro i poslije 17 sati - jer sunčeve zrake u to vrijeme nisu toliko jake. U podne je sunce na najvišoj točki na nebu, što zapravo znači da je najjače, jer zrake imaju najkraću putanju do Zemlje.

Kako dobiti i održati savršeno preplanulu kožu?

Jako je važno između deset i 14 sati koristiti kremu za sunčanje. Ovaj korak preporučuje se i kada samo hodamo gradom ili sjedimo na kavi - iako bi zapravo kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom trebalo koristiti cijeli dan. Čak i ako ne izgorite, sunce i dalje uzrokuje štetu koži.  

Kako brže pocrniti?

Uvijek nosite kremu za sunčanje s UV zaštitom širokog spektra od najmanje 30 SPF. Nikad nemojte koristiti ulje za sunčanje koje ne sadrži zaštitu od sunca. Obavezno nanesite kremu za sunčanje 20 minuta prije izlaganja suncu, a za vrijeme sunčanja često mijenjajte položaje. To će vam pomoći da izbjegnete opekline jedne strane ili dijela tijela. Jedite hranu koja sadrži beta karoten.: mrkvu, slatki krumpir i kelj. Jedite hranu bogatu likopenom kojeg, na primjer, sadrže rajčice i lubenica. Istraživanje iz 2011. otkrilo je da likopen pomaže prirodnoj zaštiti kože od UV zraka.

Kako održati brončanu boju?

Priprema kože prije izlaska na otvoreno može uvelike pomoći da preplanulost traje dulje. Piling prije sunčanja zaglađuje kožu i sprječava njezino ljuštenje te će vam se boja ljepše "primiti". Hidrirana koža također duže zadržava preplanulost. Svakodnevno nanosite hranjivu hidratantnu kremu, kako bi vaša koža dobila potrebno vlagu i izgledala zdravo. Preporučuje se i izbjegavanje kupanja u vrućoj vodi i pijenje puno vode. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:38