StoryEditorOCM
U fokusuDobre i loše strane

Grejp - zdrav, ali može biti i opasan: negativno djeluje s velikim brojem lijekova i može im smanjiti apsorpciju

Piše Javorka Luetić
20. studenog 2020. - 19:30

Postoje namirnice koje imaju iznimno pozitivan utjecaj na naše tijelo, no treba znati da se u nekim situacijama njihova upotreba ipak ne preporučuje. Jedna od takvih namirnica je grejp ili grejpfrut, koji je prava bomba ljekovitih tvari koje djeluju preventivno. Bogat je vitaminima A i C te manjom količinom minerala poput kalcija, fosfora i kalija. Razlikujemo crveni i bijeli grejp, s tim da crveni sadrži pet puta više vitamina A od bijeloga.

Inače, grejp je stvoren u 18. stoljeću križanjem naranče s pomelom. Rezultat je bilo voće koje je raslo u grozdovima sličnim grožđu, pa otuda i naziv grejp. Većina ljudi o grejpu misli kao o zdravom, ukusnom i hranjivom plodu koji je prebogat vitaminom C. Konzumacija samo polovice jednog ploda grejpa osigurava približno 63 posto dnevne potrebe ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. ožujak 2024 03:00