StoryEditor
Zdravljeni kap!

Trudne ste i opustile bi se uz samo gutljaj crvenog vina? Cijeli sutrašnji dan posvećen je razlozima zašto to nikako ne smijete činiti

Piše Javorka Luetić
8. rujna 2018. - 15:21

Ako majka tijekom trudnoće redovito pije alkohol, snosi rizik da će trajno i nepovratno oštetiti fetus, s time da se poremećaji mogu prepoznati odmah nakon rođenja, nedugo nakon njega ili tijekom adolescencije i u odrasloj dobi. U svijetu se stoga svake godine 9. 9. u 9 sati i 9 minuta obilježava Dan fetalnog alkoholnog sindroma (Fetal Alcohol Syndrome Day - FASD).

Odabrani datum i vrijeme nisu slučajni, ove četiri devetke simboliziraju 9 mjeseci trudnoće - budući da je cijelo vrijeme trudnoće prisutan rizik posljedica izloženosti alkoholu još nerođenog djeteta, s time da je ljudima s FAS-om često potrebna cjeloživotna pomoć i potpora, te kontinuirano liječenje i zdravstvena skrb, a njihov životni vijek često je kraći.

- Relativno rijetko u praksi susrećemo slučajeve fetalnog alkoholnog sindroma, možda jedan do dva slučaja godišnje, ali to nije razlog da ne upozoravamo na opasnost konzumiranja alkohola tijekom trudnoće budući da to može dovesti do teških i trajnih oštećenja djeteta, osobito ako se alkohol pije tijekom prvog tromjesečja trudnoće.

Naime, u tom razdoblju alkohol vrlo lako prolazi preko placente u fetus, a istodobno onemogućuje dotok važnih nutrijenata neophodnih za razvoj djeteta, što na koncu rezultira fetalnim alkoholnim sindromom (FAS).

To je spektar poremećaja koji se kod svakog djeteta manifestiraju individualno i ne znamo do kojih će poremećaja doći. No, u prvom redu to je usporen motorički razvoj, problemi s memorijom i razvojem govornih sposobnosti, socijalnih vještina i komunikacije, zatim oštećenja sluha i vida, a poslije u školi dolazi do teškoća u učenju, memoriji i koncentraciji - pojašnjava doc. dr. sc. Radenka Kuzmanić Šamija, subspecijalistica neuropedijatrije na Klinici za dječje bolesti KBC-a Split.

Nerijetko se događa da ova djeca imaju dismorfije lica, malu glavicu, sitne, koso položene oči, otrgnutu usnicu, uvučenu bradu, koji se lako prepoznaju i upućuju da se posumnja na fetalni alkoholni sindrom. Ta se djeca obično rađaju s malom porođajnom težinom i malom porođajnom dužinom, što također može upućivati na ovaj sindrom koji često uključuje srčane i bubrežne bolesti, te bolesti jetre i kostiju.

U kojem stupnju će se simptomi manifestirati ovisi o tome koliko je majka konzumirala alkohola tijekom trudnoće, koliko dugo i u kojem dijelu trudnoće, kaže doktorica, te ističe da je do svih tih podataka teško doći budući da ni jedna majka trudnica neće priznati da je alkoholičarka.

- Ono što trebaju znati jest da za ovaj poremećaj nema lijeka i da su posljedice koje dijete trpi nepopravljive i traju cijeli život. Liječnicima preostaje da svakom od simptoma pristupaju individualno kako bi djeci olakšali život, a to obuhvaća propisivanje odgovarajuće dijete, njihovo uključivanje u edukacijsko-rehabilitacijske tretman u kojem sudjeluju logopedi, defektolozi, radni terapeuti, fizijatri, psiholozi..., te uključivanje različitih specijalista kao što su kardiolozi, urolozi, ortopedi..., napominje dr. Kuzmanić Šamija te zaključuje:

- Trudnice ne smiju konzumirati ni najmanje količine alkohola u trudnoći jer tako trajno ugrožavaju zdravlje svoje djece. Dakle, tolerancija na alkohol je nula. Ista preporuka vrijedi i za sve žene koje planiraju trudnoću, ili su u razdoblju dojenja. Njezin stav potvrđuju i najnovije studije u kojima se ističe da nema dokaza da su male količine alkohola bezopasne.

Osim toga, alkohol smanjuje plodnost, povećava rizik od spontanog pobačaja i uzrokuje oštećenje mozga i kongenitalne malformacije, što je upozorenje svim budućim majkama, njihovim partnerima i rodbini.

 

10 posto trudnica pije alkohol!

Na svijetu žive milijuni ljudi s fetalnim alkoholnim sindromom, a kvaliteta njihova života je znatno lošija zato što su njihove majke tijekom trudnoće pile alkohol, a mnogi smatraju da je ovaj sindrom put u bijedu.

Nalazi kanadskih znanstvenika pokazuju kako se svake godine u svijetu rodi 119.000 djece s fetalnim alkoholnim sindromom. Procjenjuje se da globalno alkohol konzumira gotovo 10 posto trudnica, no u nekim zemljama se ovaj udio penje na 45, upozoravaju istraživači iz Center for Addiction and Mental Health u Torontu. Ovaj je problem najizraženiji u Rusiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Bjelorusiji i Irskoj.

Jedna od 67 majki koje piju alkohol u trudnoći rodit će dijete s fetalnim alkoholnim sindromom, izračunali su znanstvenici.

U Europi se bilježi 2,6 puta veća učestalost fetalnog alkoholnog sindroma od globalnog prosjeka, dodaje časopis The Lancet Global Health.

Svjetska statistika kaže da je broj djece koja se zbog majčina opijanja rađaju s nizom malformacija od jedno do troje na tisuću novorođenčadi. Prema tom podatku, u Hrvatskoj se godišnje s fetalnim alkoholnim sindromom rodi od 40 do 120 djece. Statistički ne odstupamo od prosjeka, no, na žalost, mnogi slučajevi ostaju neotkriveni.

 

Rušite mitove!

U trudnoći, dobro je popiti čašu vina. Netočno! Naprotiv, alkohol je toksičan i teratogen.
Pijenje alkohola (npr. piva) pomaže kod dojenja. Zaboravite. Alkohol preko majčina mlijeka prelazi u fetus i oštećuje ga.
Kod slabokrvnosti pomaže crveno vino. Netočno! Naprotiv, dugotrajno uživanje alkohola uzrokuje anemiju.

 

Karakteristike FAS-a:

- kongenitalni nedostaci i oštećenja: mozak, srce, bubrezi, jetra, poremećaj rasta kostiju,
- mentalna retardacija (manji, djelomično razvijen mozak),
- poremećaji sluha i govora,
- problemi s uputama za praćenje i učenje jednostavnih stvari,
- poremećaji spavanja, pozornosti, pamćenja, učenja i govora,
- poremećaji ponašanja (impulzivnost, hiperaktivnost, prkos),
- karakterističan izgled lica,
- prekid i napuštanje školovanja,
- nemogućnost samostalnog življenja,
- dodatni psihološki problemi ili mentalni poremećaji,
- povećan rizik od alkohola i ovisnosti o drogama.

 

#TRUDNOĆA#ALKOHOL#DAN FETALNOG ALKOHOLNOG SINDROMA

Izdvojeno

02. lipanj 2020 14:17