StoryEditor
ZdravljeINTIMNO ZDRAVLJE

Tampon nipošto ne ostavljajte u rodnici tokom noći, a dnevne uloške koristite u nuždi: loše navike gomilaju bakterije, obratite pažnju na ove promjene

27. siječnja 2021. - 15:50
Ginekolozi savjetuju upotrebu tampona smanjiti na najmanju moguću mjeru, te ga mijenjati svaka 2 do 3 sataIlustracija/AFP

Pravilno održavanje higijene intimnog područja je od izrazite važnosti za svaku ženu, ne samo radi osjećaja čistoće i svježine, već kako bi mogla izbjeći neugodne zdravstvene probleme, koji su često posljedica neadekvatne njege intimnog područja.

Prečesto i preagresivno pranje intimnog područja može sluznicu pretjerano nadražiti i uništiti zaštitnu vrijednost vaginalne flore.

Za zdravlje intimnog područja iznimno je važno nositi pamučnu odjeću i donje rublje koje omogućuje koži da diše.

Za razliku od pamuka, sintetički materijali sprječavaju cirkulaciju zraka, povećavaju vlažnost u intimnoj zoni te na taj način stvaraju idealno okruženje za rast štetnih bakterija.

Također prilikom kupnje higijenskih uložaka treba čitati etikete i uvijek dati prednost proizvodima od prirodnih materijala koji omogućuju "disanje" intimnog područja.

Za vrijeme menstrualnog krvarenja potrebno je promijeniti higijenski uložak svaka 2 do 4 sata, a upotrebu tampona smanjiti na najmanju moguću mjeru, promijeniti ga svaka 2 do 3 sata, te ga nikako ne ostavljati preko noći u rodnici, jer sve dulje od toga pogoduje razvoju infekcije.

Nažalost, velik broj žena neopravdano koristi dnevne uloške, dok stručnjaci upozoravaju da bi ih trebalo upotrebljavati samo tijekom zadnjih dana oskudnog menstrualnog krvarenja.

Ako se pojavi pojačani iscjedak radi kojeg se primjenjuje dnevni uložak, to je znak da se trebate obratiti svom ginekologu jer zdrava žena nema potrebe za redovitim nošenjem dnevnih uložaka.

Loše strane

Ginekolozi ne savjetuju nošenje dnevnih uložaka kao sredstva koje je "potrebno" svakodnevno u održavanju intimne čistoće i zdravlja.

Vrsta uložaka se prilagođava jačini krvarenja.

Ako je dnevni uložak dovoljan kod jako oskudnog krvarenja, onda je opravdan, inače, za svakodnevnu upotrebu se ne preporučuje jer su na taj način ženski intimni dijelovi stalno u kontaktu s uloškom koji sadrži kemijske tvari, a osim toga ulošci ne osiguravaju dovoljnu prozračnost kao pamučno rublje.

Dnevni ulošci brzo apsorbiraju iscjedak, no mnoge žene koje ih koriste ne mijenjaju ih više puta dnevno, što povećava rizik od infekcije, koja je posljedica topline i vlažnosti, pojačanog znojenja, neprozračnosti uloška koji sadrži i umjetne tvari, što je sve zajedno način da se naruši ravnoteža zaštitne vaginalne mikroflore i da se razviju opasni mikroorganizmi.

image
Velik broj žena neopravdano koristi dnevne uloške, stručnjaci upozoravaju da bi ih trebalo upotrebljavati samo tijekom oskudnog menstrualnog krvarenja
Ilustracija/AFP


Ako se dnevni uložak koristi, onda nije dovoljno mijenjati ga jednom dnevno, nego više puta na dan.

Stručnjaci također upozoravaju na važnost praćenja izgleda iscjedka, jer promjene mogu biti pokazatelj da se možda radi o infekciji, pogotovu ako ste tek počeli nositi dnevne uloške, na koje vaša koža i sluznica ne reagiraju pozitivno.

Pozitivne strane

Postoje situacije kada je dnevni higijenski uložak praktično rješenje.

U prvom ga redu mogu koristiti tinejdžerice kod kojih se još nije razvila redovita menstruacija, a mogu ih nositi u danima kada je očekuju ili kada osjete menstrualnu bol.

Praktičan je i za odrasle žene koje imaju neredovite mjesečnice, ili neki poremećaj ciklusa koji još nije razjašnjen, što naravno treba učiniti što prije.

Dnevni ulošci pružaju izvjesnu sigurnost ženama koje pate od urinarne inkontinencije zbog različitih razloga, bilo kao posljedica teškog porođaja, operativnog zahvata ili problema u menopauzi.

Ponekad može dobro poslužiti i na duljem putovanju, kada nemate dovoljno dobre uvjete za intimnu higijenu, u svakom slučaju treba znati da mu inače u svakodnevnoj upotrebi nema mjesta, ako je žena zdrava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 06:50