StoryEditor
ZdravljeZa sretnu vaginu

Nije dovoljno samo piškiti: ovih pet neobičnih rutina obavezno uvedite nakon seksa!

Piše M.Me.
16. prosinca 2016. - 15:32
iStock-496611606

Već i ptice na grani znaju zbog čega je dobro piškiti nakon spolnog odnosa, no postoje još neki određeni rituali kojih bi se trebale pridržavati ako želite imati 'zdravu i sretnu' vaginalnu floru.

- Dobra higijena treba uvijek biti pravilo, ne iznimka, posebno nakon seksualnog kontakta. Spolni odnos može donijeti čitav spektar novih bakterija od kojih se vagini ponekad teško obraniti – rekla je za Women's Health ginekologinja Sherry Ross.

Stoga, u svoju post-seksualnu rutinu ubacite i ovih pet 'rituala' da bi očuvali zdravlje i učinili svoj seksualni život još boljim!

1. Isperite se nježnim sapunom i vodom

- Seksualni lubrikanti te bakterije s prstiju, usta i rektuma mogu povećati mogućnost da razvijete gljivičnu ili bakterijsku infekciju – tvrdi dr. Ross, koja preporuča upotrebu nježnih sapuna bez mirisa i toplu vodu za ispiranje intimnog područja. Unutrašnjost vagine ne trebate ispirati.

2. Namačite se u kadi

Osim što ćete osjećati maženo i paženo, dodatak kokosovog ili maslinovog ulja u kupku pomoći će u hidratiziranju kože, ali i vaginalnog područja te smirivanju potencijalnih iritacija, čime se ponovno smanjuje rizik od neke vrste infekcije.

3. Popijte pola litre vode

- Baš kao i kada vježbate, trebat će vam hidratacija nakon ove aktivnosti. Odmah nakon odnosa popijte pola litre ili čak litru vode, pogotovo ako u vagini imate osjećaj kao da je puna pijeska za vrijeme odnosa. Unos vode će vam pomoći i da se riješite nepoželjnih bakterija iz mjehura.

4. Jedite hranu bogatu probioticima

Dobro je nakon spolnog odnosa navaliti na fermentiranu hranu poput jogurta koja je puna dobrih bakterija koje možemo naći i u vagini, čime ćete smanjiti rizik od gljivične infekcije.

5. Odjenite vrećastu, udobnu odjeću

Nakon što ste se oprale i očistile, zaboravite na seksi usko donje rublje. Radije odaberite pamučne gaćice (ili ih ne nosite uopće) i široke, udobne pamučne pidžama hlače da bi zrak lakše cirkulirao oko intimnog područja i održao ga suhim, čime ponovno smanjujete mogućnost različitih infekcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 07:17