StoryEditorOCM
ZdravljeNIJE BILO LIJEKA

‘Takve promjene nikada prije nisu uočene, ovo je nevjerojatno!‘: znanstvenici ostali ‘paf‘ kad su otkrili misteriozne pojave u mozgu osoba koje pate od migrene

Piše MOZAIK SD
29. studenog 2022. - 09:24

Koristeći magnetsku rezonancu ultra-visoke rezolucije znanstvenici su otkrili da su perivaskularni prostori - prostori ispunjeni tekućinom oko krvnih žila u mozgu - neobično prošireni kod osoba koje pate od kronične i povremene migrene.

Iako povezanost s migrenom ili uloga koju imaju u njezinom nastanku tek treba biti razjašnjena, ovo bi otkriće moglo predstavljati dobar putokaz za buduća istraživanja o migreni. Istraživanje je predstavljeno na 108. Znanstvenoj skupštini i Godišnjoj konferenciji Radiološkog društva Sjeverne Amerike, piše Živim.hr.

- Kod osoba s kroničnom i epizodnom migrenom bez aure, postoje značajne promjene u perivaskularnim prostorima područja mozga koje se naziva centrum semiovale. Takve promjene nikada prije nisu uočene - rekao je medicinski znanstvenik Wilson Xu sa Sveučilišta Južne Kalifornije u Los Angelesu.

Migrena je, bez pretjerivanja, pravi pakao za osobe koje moraju živjeti s njom. Dobro je poznato da izaziva neizdržive glavobolje, no migrena može izazvati i vrtoglavice, oslabljen vid (takozvana aura), fotoosjetljivost i mučninu koja može ići sve do povraćanja. Nije poznato što uzrokuje migrenu, ne postoji lijek za nju i u mnogim slučajevima ne reagira na liječenje.

Migrene pogađaju oko 10 posto svjetske populacije, što znači da bi pronalaženje lijeka i učinkovitijih načina za držanje bolesti pod kontrolom moglo poboljšati kvalitetu života milijunima ljudi.

7T MRI tehnologija

Xu i njegovi kolege htjeli su istražiti perivaskularne prostore u centrumu semiovale - središnjem dijelu bijele tvari u mozgu koji se nalazi direktno ispod moždane kore. Funkcija tih prostora nije u potpunosti razjašnjena, no smatra se da imaju ulogu u drenaži tekućine te da njihovo proširenje može biti simptom nekog većeg problema.

- Perivaskularni prostori su dio sustava za čišćenje tekućine u mozgu. Istraživanje načina na koji oni doprinose razvoju migrene moglo bi nam pomoći da bolje razumijemo kompleksnost nastanka migrene - objasnio je Xu.

On i njegov tim znanstvenika u istraživanje su uključili 20 pacijenata u dobi između 25 i 60 godina koji pate od migrene: 10 ih ima kroničnu migrenu bez aure i 10 epizodne migrene. Uz to, u kontrolnu skupinu uključili su 5 zdravih osoba koje nemaju migrenu.

Isključili su pacijente s oslabljenim kognitivnim funkcijama, klaustrofobijom, tumorom mozga ili onima koji su bili podvrgnuti operaciji mozga. Zatim su napravili MRI skeniranja ultra visoke rezolucije s uređajima snage 7 tesla (7T). Inače, većina bolničkih MRI uređaja ima uređaje snage samo do 3T.

image
/Shutterstock

- Koliko je nama poznato, ovo je prva studija koja koristi MRI ultra visoke rezolucije za proučavanje mikrovaskularnih promjena u mozgu uzrokovanih migrenom, naročito u perivaskularnim prostorima. S obzirom na to da 7T MRI omogućava da dobijemo slike mozga puno veće rezolucije i bolje kvalitete u odnosu na druge vrste MRI-a, može se koristiti za uočavanje puno sitnijih promjena koje se događaju u tkivu mozga nakon napadaja migrene - objašnjava Xu. Snimke su otkrile da su perivaskularni prostori u centrumu semiovale kod pacijenata s migrenom bili značajno prošireni u odnosu na kontrolnu skupinu.

Lezije bijele tvari

Znanstvenici su kod osoba s migrenom otkrili i razliku u distribuciji tipa lezije poznatije kao hiperintenziteti bijele tvari. One su uzrokovane sitnim djelićima mrtvog ili djelomično mrtvog tkiva koje je ostalo bez hrane uslijed smanjenog dotoka krvi i smatraju se normalnom pojavom.

Nije bilo razlike u učestalosti tih lezija kod osoba s migrenom i onih u kontrolnoj grupi, ali su kod pacijenata s migrenom primijećene puno dublje i ozbiljnije lezije. Autori studije stoga smatraju da bi proširenje perivaskularnih prostora moglo izazvati razvoj većeg broja lezija bijele tvari. Iako je nejasna priroda veze između proširenih perivaskularnih prostora i migrene, ovi rezultati upućuju na to da migrena dolazi s problemom u glimfatičkom sustavu mozga koji je odgovoran za čišćenje otpada u mozgu i živčanom sustavu i koji za transport koristi perivaskularne kanale, piše živim.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. veljača 2023 15:08