
Neki više vole vino piti, zapravo dosta njih, ali jesti grožđe također ima svoj poseban užitak. Nije uzalud stih "ta dva zrna gorđža, zadnja su al' slatka".
Jer, pored lubenice i breskve, većeg simbola ljeta gotovo da i nema. Bilo ono crno ili bijelo, grožđe je idealna zamjena za "slatki zub". Bolje je udrit po grožđu kada uhvati "debuleca za slatkim" nego po kakvom sladoledu, čokoladi ili kolaču.
Još, kada je grožđe zdravo, ukusno i slatko kao ono iz Tommyja, kud ćete bolje!? Jer, Tommy zna da volite zdravo.
Slatke bobe prepune zdravih šećera, samim time i energije, idealan su obrok na moru. A kako svaku jedete posebno, manji je rizik da će polupojedeno voće ili povrće privući neželjene muhe i ose.
Tommy prodavaonice trebale bi zato biti nezaobilazna štacija prije odlaska na more, đitu, ili kada se razmišlja o spizi. Jer, dokle god traje sezona grožđa na policama Tommy trgovina uvijek će se naći samo iznimno svježe grožđe.
Što se zdravlja tiče, grožđe pozitivno djeluje na zdravlje srca, regulira kolesterol i olakšava mršavljenje.
Preciznije, pak, smatra se da grožđe regulira probavu, uklanja masne naslage iz tijela, pročišćava krv, liječi upalne procese probavnih organa, a ujedno olakšava reumatske tegobe i kožne alergije.
Za vino, naravno, svi znamo, no svježe spravljeni sok od grožđa zapravo je prava zdravstvena bomba. Bogat je vitaminima A, B, C, kao i raznim mineralima. Djeluje kao prirodni tonik, a ujedno je i vrlo hranjiv.
Često grožđe uskoči kao (daleko bolja) zamjena kada se zaželimo nečeg slatkog, a ne želimo se zasititi industrijskim slatkišima. Itekako ima smisla, budući da sadrži oko 20 posto šećera.
Grožđe je također važan izvor bioflavonida, a oni, pak, štite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa grožđe snažno djeluje protiv bakterija, virusa, upala i alergija. Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprječavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti. Postoje čak i indicije da tanini iz kožice ovog voća uvelike usporavaju razvoj Alzheimerove bolesti.
Što se ljepote tiče, postoji piling od grožđa koji bi koži trebao u samo par upotreba osigurati blistavi ten. Ljeto je vrijeme kada nismo baš blagonakloni prema vlastitoj koži i svaki saveznik kojeg ona iz naše prehrane dobije, zlata je vrijedan. Piling od grožđa sprema se tako da polovicu jabuke i šest zrna grožđa smiksajte u pire. Mješavinu barem jednu minutu utrljavajte u kožu lica, a zatim dobro isperite.
Ovo voće, točnije njegovu „kuću“ se može koristi i kod problema s kosom. Naime, ako imate problema s peruti, preporučuje se u vlasište utrljati sok dobiven zasijecanjem vinove loze.
Crno ili bijelo? Pitanje je koje se najčešće postavlja kod grožđa. I kod vina, naravno. I dok se o ukusima ne raspravlja, crno je ipak nekako popularnije. Kako god, na policama Tommyja možete naći obje sorte.
Crno grožđe, intenzivno obojeno, prava je riznica resveratrola, prirodnog biljnog antioksidansa iz skupine polifenola koji zaustavljaju pojavu, razvoj, rast i razmnožavanje, odnosno širenje malignih stanica. Osim grožđa i soka od grožđa, sličan učinak ima i crno vino, kojega se preporučuje popiti pola čaše dnevno. Nekoliko istraživanja povezuje grožđe sa zaustavljanjem rasta kancerogenih stanica. Resveratrol, ključni fitonutrijent koji se nalazi u kožici grožđa, ima antikancerogeno i protuupalno djelovanje, dok upravo crveno grožđe sadrži i karotenoid likopen koji pridonosi sprječavanju karcinoma dojke.
_________
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Tommyjem.