StoryEditor
Zdravlje'SLATKA NESANICA'

Stručnjaci izračunali koliko godina nakon rođenja djeteta roditelji nedovoljno spavaju, brojka će vas šokirati

Piše J.L.
13. ožujka 2019. - 17:01

Nakon rođenja djeteta očevi i majke mogu očekivati da će premalo spavati sljedećih 6 godina, sugerira istraživanje britanskih znanstvenika s University of Warwick.

Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Sleep, a analizirani su podaci prikupljeni od 4600 odraslih osoba, 2500 žena i 2200 muškaraca u Njemačkoj, koje su bile anketirane u direktnim intervjuima jednom godišnje u razdoblju od 2008. do 2015. godine.  

Sudionici su zamoljeni da ocjene kvalitetu sna na skali od 0 do 10, te su ispitani koliko su sati spavali tijekom normalnih radnih dana, a koliko u dane vikenda. Promatrano je razdoblje koje je prethodilo trudnoći, pa sve do 6 godina nakon rođenja djeteta.

Majke uključene u istraživanje su bile prosječne dobi 33 godine, a očevi 36 godina. Pokazalo se da je najteže razdoblje bilo prva 3 mjeseca nakon rođenja djeteta, posebno kod ispitanika koji ranije nisu imali djece.

Majke su izgubile oko 40 minuta sna noću u godini nakon dolaska djeteta u usporedbi s razinama sna prije trudnoće, bez obzira na to je li to bilo prvo ili neko sljedeće dijete. Dok su slični trendovi zabilježeni i za očeve, učinci su bili manje izraženi. Čak i tri mjeseca nakon rođenja prvog djeteta, očevi su izgubili samo 13 minuta sna.

Za mnoge mlade obitelji dolazak prinove nužno znači manje noćnog sna, ali ova nova studija sugerira da će vrijeme nesanice trajati barem šest idućih godina, s tim da će ova 'slatka nesanica' mnogo teže pogađati žene. Međutim, dok roditelji postupno vide poboljšanje u trajanju sna kako im prvorođenče raste, čini se da njihov noćni odmor više nikada neće biti isti kao što je bio prije nego što su postali roditelji.

"Nismo očekivali da ćemo to utvrditi, ali vjerujemo da su posrijedi mnoge promjene u odgovornosti koje dolaze s roditeljstvom", rekao je dr. Sakari Lemola, koautor istraživanja sa Sveučilišta Warwick. Dodao je da, iako djeca mogu prestati plakati tijekom noći, mogu se probuditi, biti bolesna ili imati noćne more, pa stres i brige koji prate roditeljstvo utječu i na san roditelja.

Iznenađujući je podatak da je rođenje prvog djeteta utjecalo na san oba roditelja. Čak i kada se uzme u obzir i dolazak drugog ili trećeg djeteta, žene su još uvijek bile lišene sna, i u kvaliteti i u duljini, i to četiri do šest godina nakon rođenja prvog djeteta.

Ukupno zadovoljstvo spavanja u prosjeku je ocijenjeno s nešto više od jedan, dok je trajanje spavanja bilo oko 25 minuta kraće. Nasuprot tome, nakon rođenja drugog djeteta, spavanje majke se oporavilo na razinu prije trudnoće i gotovo se vratilo nakon rođenja trećeg djeteta, ističe dr. Lemola.

Cathy Finlay, profesorica u Nacionalnom povjerenstvu za porodilje, rekla je da postoje načini na koje roditelji mogu ublažiti utjecaj poremećenog sna.

"Nedostatak sna može biti fizički i emocionalno iscrpljujući. Stoga pokušajte ne brinuti o nevažnim poslovima oko kuće i prihvatite pomoć od obitelji i prijatelja kada vam je ponude", rekla je, dodajući da bi koordiniranje vlastitog sna s djecom moglo pomoći, kao i to da bi jedan roditelj mogao brinuti o večeri dok se drugi odmara prije "noćne smjene". Ali, dodala je, roditelji bi se trebali tješiti: "Poremećaj spavanja može biti težak i iscrpljujući, ali imajte na umu da neće trajati vječno."

#NESANICA#ROĐENJE DJETETA

Izdvojeno

04. srpanj 2020 23:18