StoryEditor
ZdravljeTEHNOLOGIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA

Snažnije je od bilo kakvog lijeka, prevenira različite bolesti i oduvijek je bilo ključ vitalnosti, ali se svejedno sve manje krećemo; Mogu li nam aplikacije pomoći?

Piše Hina
31. listopada 2019. - 09:35
joga_bacvice10-310719

Aplikacije na mobitelima koje potiču korisnike da ustanu i kreću se svakih sat vremena ili da teže određenom broju prehodanih koraka dnevno pomažu povećanju aktivnosti i vježbanja, pokazuje novo istraživanje.

Za potrebe istraživanja korisnici aplikacije MyHeart Counts bili su obuhvaćeni s četiri programa i svaki je pomogao da se poveća broj prijeđenih koraka za nekoliko stotina dnevno, navode znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Lancet Digital Health.

- Fizička aktivnost jedno je od najmoćnijih sredstava u medicini, snažnije od bilo kojeg lijeka - kaže voditelj studije dr. Euan Ashley sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIGURE FIT (@figure_fit) on

- Fizička aktivnost pomaže u različitim vrstama oboljenja: srčanim bolestima, dijabetesu, raznim karcinomima, mišićno-koštanom sustavu, mentalnom zdravlju i mnogo više. Potaknuti ljude da vježbaju samo malo više može imati dramatični učinak na zdravlje - kaže Ashley. 

Aplikacija MyHeart Counts prati fizičku aktivnost, kvalitetu sna, raspoloženje koje opisuje korisnik te osjećaj zdravlja.

Odrasli korisnici bili su nasumično raspoređeni u jedan od 24 programa poticanja aktivnosti poput cilja od 10,000 koraka dnevno, ustajanja nakon svakih sat vremena sjedenja, čitanja preporuka za kretanje na internetskim stranicama Američkog udruženja za zdravlje srca ili personaliziranih savjeta za kretanje i vježbanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Clasfit (@clasfit_) on

Od 2075 dobrovoljaca koji su sudjelovali u studiji  493 je ispunilo sve preporuke i sudjelovalo u ispitivanju 35 dana ili više od toga.

Od ukupnog broja ispitanika 74 posto su bili muškarci, 87 bijelci i prosječno u srednjim 40-im godinama života.

Prije programa ispitanici su prosječno dnevno prehodali oko 3000 koraka, a taj prosjek porastao je za 319 koraka dnevno za one koji su proučili upute Američkog udruženja za zdravlje srca, 267 koraka za one koji su svakih sat vremena ustajali, 254 za one koji su imali personalizirane savjete i 226 koraka za skupinu koja je imala za cilj 10.000 prehodanih koraka dnevno, utvrdili su znanstvenici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @the_fitplaybook on

Nije uočeno da je ijedan od tih programa bio učinkovitiji od drugih.

- Dobra je vijest da nije bilo potrebno mnogo da se pokrene veća aktivnost i nije bio potreban neki komplicirani podsjetnik. Loša je vijest da nije mnogo promijenjena fizička aktivnost. No deset postotno povećanje aktivnosti vrijedno je ako se može postići na razini čitavog stanovništva - kaže Ashley. 

- Jednostavni programi mobilnih aplikacija mogu pomoći u povećanju vašeg angažmana u zdravim navikama poput fizičkih aktivnosti - kaže Ashley.

#KRETANJE#FIZIČKA AKTIVNOST#MOBILNE APLIKACIJE

Izdvojeno

06. lipanj 2020 11:52