StoryEditorOCM
ZdravljeNIJE DOBRO

Smiju li trudnice i dojilje pušiti cigarete? Ako ste majka ili će te to tek postati onda ovo morate pročitati

Piše MOZAIK SD
12. veljače 2023. - 17:34

Utjecaj pušenja na trudnice jednak je utjecaju na druge odrasle pušače i svima je dobro znan: povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti (ateroskleroza, srčani i moždani infarkt…), karcinoma različitih lokalizacija, oštećenja plućne funkcije, propadanja zubi i zubnog mesa, da nabrojimo samo dio, navodi HZJZ.

Jedan od čimbenika rizika za nastanak neplodnosti i patoloških trudnoća upravo je pušenje. Ono može dovesti do pobačaja i prijevremenog poroda. Zbog kroničnog nedostatka kisika, dijete može zaostati u rastu i razvoju, stoga su djeca majki pušačica često manja i neotpornija.

Novorođenčad čije su majke mnogo pušile za vrijeme trudnoće razvit će apstinencijski sindrom. Različite malformacije, ili čak smrtni ishod, manje su vjerojatni, ali ipak mogući ishodi. Kasnije u životu, djeca majki pušačica češće od ostale djece imaju kognitivne, bihevioralne i motorne teškoće.

Dojenje za vrijeme pušenja nije preporučljivo, no ukoliko dojilja nastavi pušiti savjetuje se odgađanje pušenja do nakon dojenja kako bi razina štetnih tvari u majčinu mlijeku za vrijeme samog dojenja bila manja. Smatra se da dojenje na ovaj način premašuje rizike, no najbolji izbor ipak je nepušenje.

U djetinjstvu je najveći rizik izloženost pasivnom pušenju. Ono u djece može dovesti do usporenog psihomotornog rasta i razvoja, teškoća u ponašanju i učenju, upala srednjeg uha, osjetljivosti dišnog sustava i sl. Najstrašnija posljedica od svih svakako je "sindrom iznenadne smrti" ili "smrt u kolijevci".

U ranoj adolescenciji najčešće započinje eksperimentiranje s pušenjem cigareta, više desetaka godina prije nego se počnu ispoljavati oštećenja povezana s pušenjem u odrasloj dobi. Mladi žive i razmišljaju o ovdje i sada, sve u budućnosti je najčešće za njih daleka budućnost o kojoj ne razmišljaju. Za eksperimentiranje važnu, možda i presudnu ulogu ima pozitivno očekivanje takvog ponašanja i model koji im pružaju odrasli. Eksperimentiranje je normalno za adolescenciju, no dobar dio mladih upast će u zamku i postati ovisan o cigareti. Zato je iznimno važno razgovarati i educirati odnosno prevenirati razvoj bolesti i promicati usvajanje zdravih stilova života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 11:36