StoryEditor
ZdravljeZVUČI NEOBIČNO, ALI

Sjajan savjet za brojne s ovim tegobama: dodajte crnom grožđu ovu sveprisutnu namirnicu i snizit ćete tlak. Pomaže i protiv stvaranja krvnih ugrušaka

Piše Suzana Ciboci/Gloria
14. lipnja 2022. - 15:50

Želite li sniziti krvni tlak i spriječiti krvne ugruške, pomiješajte grožđe s lukom. Crno grožđe, bogato moćnim antioksidansima - polifenolima, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja, no ako se jede s lukom, savjetuje poznati britanski nutricionist i savjetnik za prehranu Rob Hobson, može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka i potaknuti kardiovaskularno zdravlje, piše Živim.

- Često i ne znamo da namirnicama stvaramo povoljne sinergije za zdravlje. S biološkog stajališta, tijelu su potrebne sinergije kako bi ispravno funkcioniralo. Sinergija hrane deinirana je načinom na koji određene namirnice i hranjive tvari koje sadrže djeluju zajedno pružajući zdravstvene koristi veće od koristi koju pruža pojedinačna namirnica - kaže Rob Hobson, koji redovito piše blog na svojoj internetskoj stranici kako bi educirao o vitaminima i drugim hranjivim tvarima koje su našem organizmu potrebne za optimalno funkcioniranje.

image

salata od crnog grožđa i luka

Shutterstock/

Rezultati istraživanja

Istraživanje je otkrilo da 54 posto odraslih osoba nije svjesno da kombiniranje različite hrane može koristiti njihovu zdravlju, dok 31 posto nikada ne razmišlja o miješanju hrane kako bi iz namirnica izvukli više. Ipak, 54 posto ispitanika u ovom istraživanju misli da njihovoj prehrani nedostaju ključni vitamini ili hranjive tvari.

Salata od plavog sira i grožđa s crvenim lukom

Kako pomaže: štiti zdravlje srca, normalizira krvni tlak i jača cirkulaciju.

Sinergija hrane: katehini iz crnog grožđa i luk. Crno grožđe bogato je polifenolnim antioksidativnim katehinom koji pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja te u kontroli težine. Zajedno, luk i grožđe sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i jačaju kardiovaskularno zdravlje. Istraživanja su pokazala da ova kombinacija pomaže u jačanju kardiovaskularne zaštite poboljšanjem cirkulacije, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2022 20:10