StoryEditorOCM
Zdravljenajčešći problemi

Simptomi koji pokazuju da nešto nije u redu sa zdravljem muškaraca: Urolog otkriva kako danas izgleda pregled prostate

Piše MOZAIK SD
15. prosinca 2023. - 21:57

Doktor Aleksandar Milošević, urolog, u RTS klinici govorio je o najčešćim zdravstvenim problemima s kojima se suočavaju muškarci.

U kojoj dobi se muškarac treba obratiti urologu čak i ako nema nikakvih simptoma ili zdravstvenih problema?

"Svaki muškarac do 50. godine treba otići kod urologa, jednom godišnje treba napraviti skrining i jednu pretragu i to je to. Onda kažem muškarcima da imaju garanciju godinu dana, odnosno ako se tijekom tih godina pojavi bolest godine, ta se bolest može izliječiti jer se uhvati na vrijeme, piše kurir.rs.

Taj pregled je vrlo jednostavan, radi se tumorski marker iz krvi, pas, ultrazvučni pregled koji otkriva ima li tu nečega ili nema.”

Pet simptoma koji pokazuju da nešto nije u redu:

Poremećaji mokrenja - nemogućnost mokrenja, peckanje, krv u mokraći. Kod mlađih je to obično bakterija u urinu, kod starijih je problem prostata itd.

Isprekidan ili oslabljen mlaz mokraće pokazatelj je da moramo nešto poduzeti. Tu puno pomažu lijekovi, koji mogu odgoditi operaciju.

Ključni simptom je ustajanje noću radi mokrenja. Ako muškarac ustane da isprazni mjehur nakon sat i pol nakon spavanja, to je znak da mu je potrebno liječenje.

2. Krv u mokraći – ako je popraćeno bolovima, nekako je lakše, onda je kamenac, infekcija, i vjerojatno se može izliječiti. Ako je krv u mokraći bezbolna, onda je moguće da se radi o nekoj vrsti tumora.

Ako je PSA jako povišen, to može značiti da postoji visoka infekcija, ali ne mora uvijek značiti da postoji tumorska promjena. No, ako je PSA konstantno povišen, onda se mora pratiti, mora se napraviti biopsija.

Ako se u prostati stvaraju kamenci, to se može dogoditi kod izrazito nervoznih muškaraca koji ne opuštaju mišiće tijekom mokrenja. Ima mnogo muškaraca koji se stegnu kada mokre, a zatim mokraća uđe u prostatu i tamo se pretvori u kamenje.

3. Bolovi u leđima praćeni mučninom – misli se na bolove u lumbalnom dijelu leđa koji se šire prema mjehuru. Bol koja je promjenjiva može biti popraćena bolnom boli. To nas uvijek vodi do kamenca ili bubrega ili mjehura. Ako je kamen velik i blokira bubreg, često se završi operacijom uklanjanja cijelog bubrega.

4. Bol u području mokraćnog mjehura - to je osjećaj pritiska i nagon za mokrenjem. Mokraća je mutna, pH mokraće je povišen, sediment je povišen, broj leukocita, bakterije, krv u mokraći. Povećana količina proteina u mokraći ukazuje na infekciju.

5. Seksualni problemi – sama erekcija je vaskularni fenomen, a slabost može ukazivati ​​na kardiovaskularni problem. Ako muškarac ima problema s mokrenjem, ne želi ni imati seks.

Ako su testisi povećani, te ako je povećanje popraćeno bolovima, tada sumnjamo na infekciju, ako nema bolova, tada sumnjamo na maligne bolesti. U svakom slučaju, uvijek je bolje povrijediti. Ali obično tumor ne uzrokuje bol.

Prije svega treba znati da se tumori testisa javljaju kod mladih od 20 do 30 godina, a kod starijih osoba dolazi do upale i bolova u testisima zbog otežanog mokrenja i neke infekcije.

Ako se s liječenjem započne na vrijeme, testis se može spasiti, no ako se osoba ne javi na vrijeme i dugo trpi infekciju i bolove, obično se na kraju odstrani testis.

Moramo napomenuti da i muškarci imaju biološki sat. Broj spermija najveći je u razdoblju od 20 - 25 godina, a potom postupno opada. S tim da kod njih, za razliku od žena, stari sat sporo otkucava.

Primijetio sam da muškarci koji stalno sjede ispred računala imaju smanjen testosteron. Danas se broj spermija kod muškaraca gotovo udvostručio u odnosu na razdoblje prije 20 godina.

Krivac je sjedenje, neaktivnost, što smanjuje testosteron, a time i broj spermija.

Naravno, prehrana utječe i na spermatozoide, koji su najosjetljivije stanice u tijelu. Ako pacijent puši ili pije, puši i pije više od muškaraca. Sve nezdravo što unesemo u organizam unesemo i u spermije.

Pretilim muškarcima smanjena je razina testosterona pa se preporučuje mršavljenje kako bi se povećala spermatogeneza.

Što muškarac može očekivati ​​na pregledu kod urologa?

Analiza krvi i ultrazvučni pregled. To je sve. Ako se otkrije bilo što sumnjivo, onda se rade drugi pregledi koji ne bole. Ako se otkrije tumor mokraćnog mjehura, pregled se provodi pod anestezijom.

Nekada je rektalni pregled bio jedini način pregleda prostate, a danas više nije potreban. Može se zamijeniti ultrazvukom, ali i ultrazvukom kroz sondu koja ide rektalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:49