StoryEditor
Zdravljetihi ubojica

Sigurno ste barem jednom na poslu 'izgorili': stručnjaci savjetuju kako se iskontrolirati kada sljedećeg puta eksplodirate: uz ove metode sačuvat ćete zdravlje i sigurno dogurati do mirovine

Piše M.Dr.
20. listopada 2019. - 01:40

Sindrom izgaranja(burnout sindrom) stanje je emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti uzrokovane pretjeranim i dugotrajnim stresom. To se događa kada osoba osjeti preplavljenost, emocionalnu iscrpljenost i nesposobnost ispunjenja stalnih zahtjeva.

Kako se stres nastavlja, osoba počinje gubiti interes i motivaciju koja ju je dovela od preuzimanja određene uloge na samom početku. Svi znamo kako i izgaranje na poslu rezultira umorom, razdražljivošću i smanjenom produktivnošću a to uglavnom šteti sposobnostima rješavanja problema i kreativnog razmišljanja.

Iscrpljeni ste? Svađate se s kolegama? Nemate volje ni za seks? Liječnici vam od sada i službeno mogu dijagnosticirati da bolujete od 'sindroma izgaranja'; Prije nego krenete u ordinaciju ispunite naš test

Radni dan traje mu po 17 sati, i tako već 30 godina: poduzetnik iz Dalmacije jedan je od najbogatijih ljudi u državi, evo kako 'ne izgori' na poslu; Uspješni Hrvati otkrivaju svoju antistresnu terapiju

Vremenom može doprinijeti razvoju različitih bolesti, onih srčanih bolesti ili dijabetesa tipa 2, prenosi Business Insider istraživanje klinike Mayo. No postoje strategije koje mogu pomoći kako bi se izbjeglo izgaranje i postigli bolji rezultati.

Evo o čemu je riječ:

Uzmite pauzu prije nego osjetite sve simptome premorenosti. Pretjerani rad neće povećati produktivnost. Mnogima povećava rizik od skupih pogrešaka koje čine kako postaju sve umorniji. Dopustite sebi pauzu kako bi izbjegli izgaranje. Čak i kratka šetnja može pomoći.

Pronađite posao koji u vama budi strast. Pronalaženje većeg značenja u svom radu osigurava da se nećete preforsirati pa čak i kada dođe do stresnih situacija. Posao ćete shvaćati drugačije, a time ćete i sebi značajno umanjiti količinu stresa kojeg on izaziva.

Potaknite kreativnost neprestanim učenjem jer sigurno možete naučiti nove vještine relevantne za vaš rad na poslu. Poboljšano kreativno razmišljanje može biti rezultat učenja sviranja nekog glazbenog instrumenta, kuhanja ili pamćenja pjesama.

I zadnje, ali ne manje važno...

Ne zapostavljajte međuljudske odnose. Druženje s obitelji ili prijateljima omogućava vam da pobjegnete od stresa na poslu ali i  pomaže i pruža mogućnost da ostvarite priliku u kojoj možete razgovarati o svojoj situaciji s onima koji su vam najbliži. Oni će vam sigurno pomoći i i potencijalno spriječiti premorenost.

 

 

 

 
  

Izdvojeno

12. srpanj 2020 03:26