StoryEditor
ZdravljeTALIJANSKA INICJATIVA

Šest godina zatvora za nametanje veganstva djetetu

11. kolovoza 2016. - 17:10
shutterstock_227377432

Do šest godina zatvora mogli bi uskoro u Italiji dobiti roditelji koji svojoj djeci mlađoj od 16 godina nameću vegansku ili neki drugi oblik neodgovarajuće prehrane, a takvo zakonsko rješenje predlaže parlamentarka Elvira Savino iz stranke Forza Italia.

Savino kaže kako djeci na veganskoj prehrani mogu nedostajati bitni sastojci neophodni za normalan rast i razvoj, poput željeza, cinka, vitamina B12 itd., što može dovesti do niza zdravstvenih problema.

– Već godinama Italijom se širi uvjerenje kako vegetarijanska prehrana, čak i rigidni oblik veganske prehrane, rezultira značajnim zdravstvenim koristima.

Nema prigovora ako takav način prehrane izabire upućena odrasla osoba, ali problem nastaje kad su uključena djeca – kaže Elvira Savino, koja tvrdi kako mališane treba zaštititi od nerazboritih i opasnih prehrambenih navika koje im nameću roditelji.

Oduzeti roditeljima zbog pothranjenosti

Njezin prijedlog zakona dolazi nakon najnovijih slučajeva pothranjene djece koja su oduzeta roditeljima jer su im nametnuli vegansku prehranu.

U srpnju je 14-mjesečni dječak iz Milana primljen u bolnicu s teškim nedostatkom kalcija, a bio je težak samo pet kilograma, kao tromjesečno dijete.

U lipnju je dvogodišnja djevojčica provela nekoliko dana na intenzivnoj njezi dječje bolnice u Genovi zbog manjka vitamina što je bio rezultat veganske prehrane, a u travnju prošle godine je, nakon pritužbi djetetova oca, sud naložio majci u Bergamu, sljedbenici makrobiotičke prehrane, da svom sinu sprema meso barem jednom tjedno.

Riječ pravobraniteljice

Budući da zdravstvena prava djece uključuju i pravo na kvalitetnu prehranu, pravobraniteljica za djecu u Hrvatskoj prati ovo područje.

– Proteklih godina u pogledu veganske i vegetarijanske prehrane djece uglavnom smo zaprimali upite i komentare roditelja, građana, zdravstvenih voditelja dječjih vrtića te zagovaratelja ovakvog načina prehrane. Hrvatsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu odgovorilo nam je da iako neke nacionalne udruge za prehranu (SAD i Kanada) odobravaju vegansku i vegetarijansku prehranu u dječjoj dobi, uz striktnu napomenu da ona treba biti dobro planirana i kontrolirana, problem je pritom osigurati dovoljan unos bjelančevina, esencijalnih aminokiselina, željeza, vitamina B12, cinka i kalcija.

Veganska prehrana, koja uključuje samo namirnice biljnoga porijekla, nikako se ne preporučuje do treće godine života, niti u fazama intenzivnog rasta. Obiteljskim i Kaznenim zakonom regulirana je zaštita djece koja su izložena bilo kojem obliku zanemarivanja i zlostavljanja, pa tako i u slučajevima zanemarivanja zdravlja djece – doznajemo od Ivane Milas Klarić, pravobraniteljice za djecu.

 

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 03:06