ZdravljeUzrokuje abnormalnosti

Reklame ne možete izbjeći, ali ne nasjedajte! Jako se malo zna o ovome 'savezniku mršavljenja': može izazvati grčeve, pa čak i probleme sa srcem, a zapravo ne gubite ni grama!

Piše K. M.
woman_drink

Takozvani detoks čajevi popularni su već godinama, u posljednje vrijeme postali su i pravi biznis, a svjetske zvijezde koje su postale njihovi ambasadori kunu se u djelotvornost ovih napitaka koji, prema njima, doprinose dobrom zdravlju i ljepoti koja dolazi iznutra.

Često i od naših influencerica čujemo savjete za konzumiranje detoks čajeva koji prema opisima pomažu izbaciti toksine iz organizma, ukloniti stres, smanjiti nadutost, izgubiti neželjene kilograme, vratiti organizmu energiju.... Detoks čajevi postali su tekuća verzija fitness trenera – prikazani rezultati su često dramatični, a Kourtney i Kylie Kardashian te Hilary Duff primjerice navode ih kao razlog njihove savršene linije. Ukoliko ih i sami krenete piti, trebali biste znati ovih pet stvari:

Da biste smršavjeli, nije dovoljno samo ispijanje čajeva

Jedan brend detoks čaja koji je nedavno na Instagramu reklamirala Amber Rose, za najbolje rezultate savjetuje konzumaciju čaja s puno vode, zdravim i uravnoteženim obrocima te tri do pet treninga tjedno.

Proizvođači drugog čaja, koji reklamiraju Kourtney Kardashian, Christina Milian i Hilary Duff, također preporučuju konzumaciju u kombinaciji sa zdravom prehranom i redovitom tjelovježbom. U svakom slučaju, jednostavno ispijanje čaja za detoksikaciju neće pomoći gubitku kilograma ako nastavite preskakati teretanu i ne ostavite se naručivanja dostave.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ad using @fittea before my shoots is my favorite ☺️

A post shared by Kylie (@kyliejenner) on


Izgubit ćete tekućinu, a ne masno tkivo 

Detoks čajevi koji kombiniraju kofein s diureticima mogu izazvati gubitak vode iz organizma, piše Health. Zbog toga ćete se svakako osjećati lakše i poletnije, čak i ako niste izgubili ni jedan gram tjelesne masnoće. Neki detoks čajevi imaju i laksativni učinak koji uzrokuje da tijelo eliminira otpad iz probavnog trakta, što znači da ćete se i zbog toga osjećati lakše.

Ako vam ovaj brzi učinak čaja pruži motivaciju, krenite jesti zdravije i vježbati. Samo zapamtite: ako se vratite na svoje nekadašnje navike hranjenja ili ne kretanja, ili prestanete piti čaj, možete dobiti težinu nazad jednako brzo kao što ste je ispustili.

Mogu omesti san, a on je vrlo važan za mršavljenje

Većina detoks čajeva sadrži kofein, vjerojatno zato što ovaj stimulans može smanjiti apetit, potaknuti vaš probavni sustav da otpusti otpad i pomoći vam da izgubite vodu iz tijela. Zasigurno ćete osjetiti i pojačanje energije, također izazvano kofeinom, međutim previše kofeina također može uzrokovati brojne nuspojave povezane sa srčanim ritmom i tlakom i ometati vaš san.

A ako ne spavate dovoljno, zaboravite na mršavljenje. Dokazano je da premalo sna izaziva pretjeranu potrebu za hranom, dobivanje na težini i usporavanje metabolizma. Da biste izbjegli ovu zamku, kofein u bilo kojem napitku, konzumirajte najkasnije šest sati prije odlaska na spavanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FitTea (@fittea) on

I detoks čajevi imaju nuspojave

Jedan od primjera je čaj od sene, grmolike tropske biljke koja se obično koristi u prirodnim pripravcima i lijekovima, a ima laksativna svojstva. Osim brojnih zdravstvenih prednosti, sena može uzrokovati bolove i nelagodu u trbuhu, grčeve, nadutost, plinove, mučninu i proljev. Prekomjerna konzumacija sene može dovesti do gubitka kalija i drugih abnormalnosti vezanih uz elektrolite, što može uzrokovati grčenje mišića i srčane aritmije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Još jedan popularan sastojak u čajevima za gubitak težine je guarana, biljka koja se često dodaje energetskim napicima. Nuspojave su obično povezane pojavom ​​nervoze, nemirom, iritacijom želuca, mučninom, povraćanjem, glavoboljom, tjeskobom, uznemirenošću, zvonjavom u ušima, ubrzanim radom srca i ubrzanim disanjem.

Imajte na umu da čak i prirodni sastojci mogu imati nuspojave, pogotovo prilikom prekomjerne konzumacije ili u kombinaciji s drugim lijekovima.

Provedeno je premalo istraživanja o ovim čajevima

Iako postoje istraživanja o pojedinim sastojcima čajeva, vrlo je mali broj onih koji istražuju učinkovitost kombinacije sastojaka koje detoks čajevi sadrže. To znači da ne možemo sa sigurnošću tvrditi na koji način ovi čajevi funkcioniraju i jesu li potpuno sigurni za zdravlje, upozorava Health

#MRšAVLJENJE#DETOX čAJEVI#OPASNOSTI