StoryEditorOCM
ZdravljeRAZBIJMO ZAČARANI KRUG

Psihijatar Tomislav Franić tumači zašto smo debeli, iznosi bolno osobno iskustvo: Bio sam sulud, skidao 30 kg u 3 mjeseca! Razumijem svakoga kojemu je prolazak preko Rive noćna mora

17. svibnja 2022. - 19:56
Prof. dr. sc. Tomislav Franić: Govorim ovo kao pretila osoba koja je prošla u adolescenciji i suludu samoosmišljenu dijetu, i naravno sve se vratilo. Netko će možda kazati otkud mi onda pravo da govorim. Ali ja nudim i drugu pričuSaša Burić/Cropix

Debljina je među djecom u Hrvatskoj problem koji je poprimio epidemijske razmjere. Već je 30 posto naše školske djece pretilo i Hrvatska je u samom europskom vrhu po broju debelih, mladih i starijih.

Zvuči nevjerojatno ali je na žalost istinito.

Istodobno su u Njemačkoj, Švicarskoj i na sjeveru Italije posljednjih godina taj trend preokrenuli, pa su njihova djeca kilogram lakša nego su bila, dok se naša djeca i dalje debljaju.

Kod pretile djece otkrivaju se sve češće bolesti koje su do nedavno bile karakteristične samo za odrasle, pa tako i dijabetes tipa 2.

Pravih preventivnih mjera za djecu i tinejdžere očito nema, jer se većina djece počinje debljati već u najranijem djetinjstvu i već školski prag prelaze preteški.

Kako komentira najnovija istraživanja i zašto ovaj t...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 12:15