StoryEditorOCM
ZdravljeZNAKOVI

Pripazite na tamni urin, rijetko mokrenje, suha usta i umor, dekoncentraciju. Razlog može biti banalan

Piše Ana Špoljarić/Živim
24. kolovoza 2023. - 07:52

S obzirom na to da 55 do 65 posto ljudskog tijela čini voda, prema National Library of Medicine izvještaju, održavanje hidratacije je ključno. Stope dehidracije su veće među starijim osobama i kroničnim bolesnicima, no nitko nije izuzet od potencijalne opasnosti od ovog stanja koje može narušiti fizičku i mentalnu funkciju. Posebice treba voditi računa o unosu dovoljne količine tekućine tijekom ljeta. Važno je primijetiti simptome koji upućuju na to da ste već dehidrirali koje donosimo u nastavku kao i nekoliko savjeta kako ostati hidrirani čak i ako vam dosadi obična voda, piše Živim.

image
Shutterstock

OSAM ZNAKOVA DA STE DEHIDRIRALI

1. Žedni ste

Ovo se može činiti očiglednim, ali u trenutku kada osjetite žeđ, obično ste već dehidrirani. Srećom, žeđ je znak blage ili umjerene dehidracije, pa je važno piti vodu ubrzo nakon što osjetite žeđ kako dehidracija ne bi postala ozbiljna.

2. Vaš urin je iznimno taman

Ako već niste, može biti korisno da počnete provjeravati boju urina jer ona može biti dobar pokazatelj vašeg statusa hidracije. Kada ste hidrirani, vaš urin je obično blijedožut. Ako je tamno žut, mogli biste biti umjereno dehidrirani. Na znak od ozbiljne dehidracije upućuje potpuno tamna boja.

3. Dugo niste išli u toalet

Baš kao što boja urina može ukazivati na vaš status hidratacije, tako može prema MedlinePlus izvoru i volumen urina. Mokrenje svaka tri do četiri sata prilično je normalno. Ako je prošlo više od navedenog vremena, to bi mogao biti znak da ste dehidrirali.

4. Osjećate se umorno

Osjećaj umora može biti još jedan način na koji se dehidracija manifestira. Voda pomaže funkcioniranju tijela i koncentraciji. Kada je nema dovoljno tekućine, vaše tijelo mora više raditi da bi obavilo svakodnevne zadatke, što rezultira umorom. Studija iz 2019. otkrila je da je među sudionicima fakultetske dobi dehidracija negativno utjecala na snagu, dok ju je rehidracija, vratila. Mogli bi, naravno, postojati i drugi razlozi za umor, poput neadekvatnog sna ili loše kvalitete sna, ali ako ste umorni, vrijedi razmisliti jeste li popili dovoljno.

5. Suha usta

Vaša usta također ovise o hidrataciji. Ako ste dehidrirani, usta neće imati dovoljno tekućine za proizvodnju sline. Dakle, ako primijetite da su vam usne ispucale i usta suha, vjerojatno je vrijeme da popijete čašu vode.

6. Imate problema s koncentracijom

Mučite se ostati usredotočenim na zadatak? Naravno, moguće je da vam je zadatak sam po sebi nezanimljiv, ali može biti i da ste dehidrirali. Studija iz 2019. u European Journal of Nutrition otkrila je umjerenu povezanost između dehidracije u starijih osoba te smanjene koncentracije. Spomenuta studija također je otkrila da dehidracija negativno utječe na pozornost i kratkoročno pamćenje sudionika.

7. Imate glavobolju

Osjećate se razdražljivo i imate glavobolju? Razumijemo vas. Nedovoljno unos tekućine može biti krivac. Istraživanja su pokazala da glavobolje mogu biti posljedica dehidracije. Na primjer, pregled iz 2021. u Current Pain and Headache Reports pokazao je da dehidracija može uzrokovati glavobolju ili pogoršati temeljno zdravstveno stanje.

image
Shutterstock

8. Osjećate vrtoglavicu ili ste zbunjeni

Osim promjena u raspoloženju, dehidracija može dovesti do dezorijentacije i vrtoglavice. Zaboravljivost također može pratiti ove simptome. Ako ste bili vani na suncu ili neko vrijeme niste pili vodu, važno je hidrirati se što je prije moguće. Ako ti simptomi postanu ozbiljni, odmah potražite liječničku pomoć.

NAČINI SPRJEČAVANJA DEHIDRACIJE

Održavanje hidratacije ne mora biti dosadno. Jedan od najlakših načina da izbjegnete dehidraciju je imati vodu kad god je to moguće. Ponesite bocu vode sa sobom kamo god idete. Ako ne volite običnu vodu, postoje drugi načini da povećate unos tekućine. Evo nekoliko savjeta:

- Neka to postane dio vaše rutine. Ako svako jutro popijete šalicu kave, svakako uz nju popijte i čašu vode.

- Dodajte okus! Ako vam dosadi obična voda, dodajte voće, krastavac ili limun.

- Jedite dovoljno voća i povrća. Vodu ne dobivate samo iz tekućina nego i iz hrane. Voće i povrće općenito ima visok sadržaj vode, što pridonosi našoj ukupnoj hidrataciji tijekom dana.

- Dodajte malo mjehurića. Gazirana pića mogu pomoći u raznolikosti, a mnogi ih rado uključuju u svoju rutinu hidratacije. Možete pomiješati mineralnu vodu s malo prirodnog soka što će dodatno obogatiti okus i ujedno vas hidrirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:29