StoryEditorOCM
Zdravlježivotne odluke

Predstojnik splitske Klinike za onkologiju: Svi bi trebali prihvatiti kemoterapiju, necivilizirano je ne liječiti se

15. siječnja 2017. - 22:48

Slučaj smrti modne dizajnerice Ivane Popović, koja je nakon ponovne dijagnoze karcinoma dojke odbila ići na kemoterapiju te se s bolešću borila drastično mijenjajući prehranu, vjerujući u makrobiotiku i holistički pristup životu, zbunio je mnoge žene pa smo odgovor na pitanje kako se treba liječiti od karcinoma dojke potražili od prof. dr. sc. Eduarda Vrdoljaka, predstojnika Klinike za onkologiju i radioterapiju splitskog KBC-a.

- Iako izbjegavam medijsko istupanje povodom najrazličitijih otkrića oko liječenja raka kojima su mediji preplavljeni, ovog ću puta napraviti iznimku jer je slučaj iznimno važan, a dužnost onkologa je dati javnosti točnu informaciju o mogućnostima liječenja raka dojke te savjete i upute svim potencijalnim pacijenticama - kaže prof. Vrdoljak.

Preživljavanje

- Podsjećam, rak dojke je prije 40 godina, poput drugih tumora, bio gotovo neizlječiva bolest, bilo da se radilo o raku koji je bio otkriven u ranom stadiju ili o metastatskom raku. Rani oblik karcinoma znači da je bolest zahvatila samo limfne čvorove, dok se metastatski oblik proširio i na druge organe. Danas se u slučaju karcinoma koji je zahvatio samo limfne čvorove postiže petogodišnje preživljavanje kod gotovo 90 posto žena, dok je to prije 30 godina bilo samo 50 posto. Zahvaljujući onkološkoj terapiji udvostručena je i vjerojatnost izlječenja metastatskog oblika raka, što je alternativnim metodama nemoguće. Inače, kod metastatskog raka s presadnicama u plućima ili jetri bez onkološkog liječenja preživljavanje je samo šest mjeseci.

Liječenjem se danas postiže 10-godišnje preživljavanje s tim da su sve liječene osobe potpuno aktivne, rade i imaju izvanrednu kvalitetu života. Stoga je moj odgovor na vaše pitanje - nitko se ne smije ne liječiti jer ono prema suvremenim protokolima omogućuje kod karcinoma dojke visoko preživljavanje i odličnu kvalitetu života. Necivilizirano je ne liječiti se - tvrdi dr. Vrdoljak.

Više načina liječenja

Inače, u liječenju ove zloćudne bolesti postoji više načina, među kojima su hormonsko liječenje, imunoterapija, tzv. terapija malim molekulama, kemoterapija i kombinacije svih ovih metoda. Dakle, ne liječe se svi oboljeli na isti način, ali, ističe prof. Vrdoljak, sve bolesnice moraju prije ili kasnije biti podvrgnute kemoterapiji, jer je ona jedna od glavnih metoda onkološkog liječenja, s tim da će ona kod nekih žena trajati dulje, kod nekih kraće i biti prilagođena postizanju maksimalnog preživljavanja svake pacijentice.

- Tijekom postupka dobivanja njihovog pristanka na liječenje svaka je bolesnica temeljito upoznata sa svim posljedicama - tvrdi onkolog - među kojima su gubitak kose, mučnina, povraćanje, proljevi..., ali i sa svim mogućim načinima da se te tegobe lakše podnose i svedu na najmanju moguću mjeru. Stoga, kemoterapija nije bauk kao što je to bila prije 30 godina i mislim da je se ne treba bojati. No, svatko je svoga tijela gospodar - kaže dr. Vrdoljak.

Alternativa nije provjerena

Što misli o alternativnim metodama, kojima se mnogi ljudi okreću nakon što dobiju dijagnozu raka dojke?

- Alternativne metode su potpuno neprovjerene i više odmažu nego što pomažu. Svakome bih preporučio da se odluči za metode liječenja koje su sigurno dokazane i sigurno pomažu, pri čemu se mi liječnici rukovodimo razmišljanjem da bismo metodu koju preporučujemo svojim pacijentima dali svojima najbližima i sebi. Čajevi, hrskavica morskog psa i slično manje pomažu od tjelovježbe i pravilne dijete. Bolesnice i njihove obitelji mogu sebi najviše pomoći ako uz propisanu onkološku terapiju povedu više računa o prakticiranju zdravog stila života koji uključuje redovitu fizičku aktivnost i zdravu dijetu. Sve ostalo je nula bodova - zaključuje prof. Vrdoljak.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 04:39