StoryEditorOCM
Zdravljei ne samo to

Poznati psihijatar otkrio koju stvar morate izbjegavati ako se borite s depresijom: ‘Onda će to podržati zdravlje mozga‘

Piše PSD.
19. listopada 2024. - 22:12

Nedavni video popularnog TikTok psihijatra, dr. Danijela Amena, koji je u kratkom vremenu pregledan više od 220.000 puta, ponovo je oduševio publiku i potaknuo ih na razmišljanje. U njemu, dr. Amen savjetuje one koji se bore s depresijom, ali i sve ostale, da preispitaju svoj odnos prema hrani i izbace ultraprerađene namirnice. To su razni slatkiši i grickalice, peciva, burgeri, pomfrit, prerađeno meso, gotova smrznuta jela poput pizze, zaslađene žitarice i umjetno zaslađeni proizvodi. Iako je često ukusna, činjenica je da je takva hrana isprazna i obiluje s visokim udjelom kalorija, šećera, masti i soli. Istovremeno, sadrži jako malo vitamina i vlakana pa je važno iznova ponavljati kako se takvim odabirom životnog stila, izlažemo mnogim zdravstvenim rizicima uključujući stanjima poput pretilosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca, visokog krvnog tlaka, pa čak i rizicima od određenih vrsta raka, piše Živim.hr. 

@docamen Things Not to do if you struggle with #depression ♬ original sound - BrainMD

Zdrava crijeva, zdrav mozak

Iako na ovo pomišljamo svaki dan, nesporno je da su crijeva i mentalno zdravlje izuzetno povezani, što su potvrdila brojna istraživanja, uključujući ovu studiju iz 2023. koja je istraživala učinke ultraprerađene hrane na zdravlje mozga. Rezultati su pokazali da pojedinci koji dnevno konzumiraju devet ili više porcija ultraprerađene hrane, imaju 50 posto veći rizik od razvoja depresije u usporedbi s onima koji se ograniče na četiri ili manje porcija. Studija je također istaknula da bi umjetni zaslađivači i pića mogli biti posebno štetni, potencijalno pokrećući moždane procese koji povećavaju rizik od depresije. Dobro je znati da crijevni mikrobiom ima izuzetno puno živčanih stanica, procjenjuje se oko 168 milijuna, stoga nije neobično da ovaj organ zovemo i drugim mozgom. Tako primjerice u komunikaciji dok mozak potiče crijeva na pripremu za probavu, stres može izazvati simptome povezane poput mučnine ili proljeva.

Briga za crijevni mikrobiom počinje prehranom

Isto se odnosi i na hranu, odnosno na ono što unosimo u tijelo. U videu doktor ističe kako se više od 100 trilijuna mikroba, prvenstveno bakterija koje čini mikrobiom, treba njegovati na pravilan način. Drugim riječima, trebali bismo birati onu hranu koja podržava zdravlje i raznolikost crijevne mikrobiote, bogata je vlaknima, prebioticima i probioticima.

- Svoje crijevne kukce, odnosno mikrobe morate hraniti zdravom hranom, vlaknima, šarenim voćem i povrćem, zdravim proteinima. Tako će crijeva podržati i zdravlje mozga - upozorio je u videu doktor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 22:12