StoryEditorOCM
ZdravljeAlarmantni znakovi

Paklene vrućine ne jenjavaju! Prepoznajte simptome toplinskog udara; zaštitite se na vrijeme i nemojte ih ignorirati

Piše MKP
23. lipnja 2024. - 12:25

Ljeto je vrijeme uživanja, ali s toplinskim udarom ne treba se igrati. Budite svjesni opasnosti i zaštite sebe  i svoje najmilije od ekstremnih vrućina jer temperature će ići od 35 do 40 Celzijevih stupnjeva.

image

Očekuje nas pakleni petak.

Hatim Kaghat/Belga Via Afp

Zbog toga se građane poziva na dodatan oprez, a DHMZ je popisao preporuke za zaštitu od velikih vrućina. “Držite lijekove na temperaturi ispod 25 °C ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku). Tražite savjet liječnika, ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova, prenosi zagrebinfo.

Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu. Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu. Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon rada ili vježbe po vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potražite medicinsku pomoć.

image

Zaštitite se od sunca.

Roberto Peri/Cultura Creative Via Afp
image

Ukoliko ste u mogućnosti, tijelo rashladite u moru.

Pedro Fiuza/Nurphoto Via Afp

Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

Ako neki član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika/hitnu pomoć”, savjeti su DHMZ-a.

Rani simptom

Jedan simptom toplinskog vala nikako ne smijete ignorirati i ako ga primijetite, odmah se javite liječniku. Radi se zapravo o ranom simptomu udara, odnosno osjećaju intenzivne vrućine bez znojenja.

Ako primijetite da netko pokazuje znakove toplinskog stresa, važno je hitno ih rashladiti i osigurati unos tekućine. No, postoje i simptomi koje mnogi ne pripisuju toplinskom udaru kao što su zbunjenost, gubitak svijesti, napadaj, visoka tjelesna temperatura iznad 40 °C i brzo ili nepravilno disanje.

Stručnjaci upozoravaju da može biti dovoljno samo deset minuta izlaganja suncu da dođe do opeklina, a 15 minuta da se razvije toplinski udar, zbog čega je vrlo važno odmah reagirati.

image

Stručnjaci upozoravaju, prilikom visokih temperatura i toplinskog udara, nastojte ostati u zatvorenim i klimatiziranim prostorijama.

Nicolas Economou/Nurphoto Via Afp

Ekstremne temperature

Podsjetimo, iz DHMZ-a su upozorili da će temperatura u Rijeci i Dubrovniku dosegnuti 34, Zagrebu 36, Osijeku 37, Splitu 38 i Kninu 39 stupnjeva. Za tri regije, dubrovačku, splitsku i kninsku upaljen je i crveni meteoalarm.

U Dubrovniku je u 6 ujutro u petak izmjereno čak 32,7 °C, dok u Splitu gotovo 30 °C. U Zagrebu se jutros nešto lakše disalo te je izmjeren 21 °C.

Već za vikend očekuje se pad temperatura, a ponegdje čak i grmljavinsko nevrijeme, piše zagrebinfo.

image

Prognoza za danas, DHMZ.

Screenshot/dhmz/

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 12:25