StoryEditorOCM
ZdravljeOPREZNO

Ovo povrće snižava krvni tlak, ubrzava probavu i izvrstan je izvor vitamina, ali jednoj skupini se nikako ne preporuča

23. ožujka 2023. - 09:03

Sezona je šparoga. Ljubitelji su došli na svoje, ponuda na tržnici je velika ali su i cijene pretjerane. U podne, kad obično cijene padaju, pitamo prodavačicu na splitskom pazaru: Pošto? Devet eura, ali mogu vam sada dati i po osam, nećete naći jeftinije! Ali imate i skupljih i po 10 i 12 eura, dodaje.

Dakle, vezica šparoga između 9 i 12 eura!

Toliko o cijenama, a sada o dobrobitima za zdravlje.

Šparoge su jedno od prvih svježih proljetnih povrća. Divlje šparoge, kao i kultivirane, mogu se pohvaliti obiljem vitamina i minerala, a od svojih plemenitijih srodnika izdvajaju se veličinom i intenzivnijim okusom. Šparoge, uzgojene ili divlje, ne osvajaju samo okusom, već i zdravstvenim učincima.

Izvrstan izvor antioksidansa

Antioksidansi su tvari koje štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala odgovornih za oksidativni stres u tijelu. Oksidativni stres jedan je od glavnih uzroka preranog starenja i kroničnih upalnih bolesti, uključujući rak.

Šparoge, kao i ostalo povrće, sadrže brojne antioksidanse, osim vitamina E i C, antioksidans glutation, brojne flavonoide (kvercetin, kemferol i izorhamnetin) i polifenole.

Sve te tvari dokazano snižavaju krvni tlak, djeluju protuupalno, antivirusno i smanjuju rizik od raka. Osim toga, ljubičaste šparoge sadrže i prirodna antocijanska bojila koja se također mogu pohvaliti snažnim protuupalnim djelovanjem.

Pozitivno djeluju na probavu

Adekvatan unos dijetalnih vlakana ključan je za dobru probavu. U samo 90 grama šparoga nalazi se 1,8 grama vlakana, što je oko sedam posto dnevne preporučene količine. Vlakna ne samo da pozitivno utječu na probavu, već i na srce i krvne žile jer dokazano smanjuju rizik od visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola i dijabetesa.

Šparoge su posebno bogate netopivim vlaknima koja su najbolji saveznici dobre probave, a još manju količinu sadrže topiva vlakna koja su odlična hrana zdravim bakterijama u crijevima, posebice bifidobakterijama i laktobacilima. Odgovarajuća količina istih ne samo da pozitivno utječe na probavu, već i na otpornost i opće zdravlje.

Korisni su tijekom trudnoće

Šparoge su izvrstan izvor folne kiseline, poznate kao vitamin B9. 90 grama ovih biljaka sadrži 34 posto dnevne preporučene količine folne kiseline za opću populaciju i 22 posto preporučene dnevne količine za trudnice. Folna kiselina nezamjenjiva je u stvaranju crvenih krvnih stanica, u stvaranju DNK, u razvoju živčanog sustava i općenito za pravilan razvoj fetusa. Adekvatna količina ovoga je obavezna, posebno u ranoj fazi trudnoće.

Snižavaju krvni tlak

Visoki krvni tlak jedan je od najvećih čimbenika rizika za srčane bolesti i srčani udar. Istraživanja pokazuju da adekvatan unos kalija pomaže u regulaciji krvnog tlaka jer se pod njegovim utjecajem opuštaju stijenke krvnih žila, a ujedno se zahvaljujući njemu višak soli izlučuje iz organizma mokraćom. Šparoge su dobar izvor kalija, 90 grama ovog povrća sadrži šest posto dnevne preporučene vrijednosti.

Također, zahvaljujući drugim tvarima prisutnim u njima, snižavaju krvni tlak. U jednoj od studija provedenih na ovu temu pokazalo se da su miševi kod kojih su pet posto prehrane činile šparoge tijekom deset tjedana imali 17 posto niži krvni tlak od onih koji nisu jeli šparoge.

Pomažu u kontroli tjelesne težine

Zašto? Jer sadrže malo energije, puno vode i puno vlakana. Energetska vrijednost šparoga svakako je pogodna za vitku liniju.

Velika količina vode sprječava dehidraciju koja se često pogrešno tumači kao glad, a vlakna osiguravaju dugotrajnu sitost i tako sprječavaju prejedanje.

Ne treba pretjerivati

Iako su šparoge zdrave i imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje, pretjerivati ​​nije dobra ideja. Dnevna preporučena količina je 180 grama sirovih ili 90 grama kuhanih. Kada ih je previše na jelovniku, mogu uzrokovati neugodnosti poput osjećaja suhoće usta. Budući da su jaki diuretici, potiču izlučivanje tekućine iz organizma, odnosno učestalije mokrenje, što može dovesti do dehidracije, što se, između ostalog, očituje i nedostatkom sline u ustima.

Možete primijetiti i da vam je mokraća neugodnog mirisa. Ovo je uobičajena nuspojava jedenja šparoga. Oni sadrže 1,2-ditiolan-4-karboksilnu kiselinu koja sadrži sumpor.

Nakon konzumacije šparoga nusprodukti metabolizma spomenute kiseline oslobađaju se u mokraću koja u dodiru sa zrakom poprima karakterističan neugodan miris.

Ne preporučuju se bubrežnim bolesnicima

Ako imate problema s bubrezima ili srcem, budite oprezni sa šparogama. Istraživanja pokazuju da bi ovo inače hranjivo povrće moglo pogoršati simptome navedenih problema. Stoga se u takvim slučajevima preporuča konzultirati liječnika prije konzumacije.

Moguća je i alergija

Postoje slučajevi alergije na ovo povrće, koja se odražava na više načina: upalom očiju, curenjem nosa, začepljenim nosom, svrbežom u grlu, suhim kašljem, osipom na koži koji svrbi, otežanim disanjem, mučninom, glavoboljom.

Ne preporučuje se u kombinaciji s određenim lijekovima

Šparoge su poznate po svom pozitivnom djelovanju na krvni tlak, a pretjerivanje može biti povezano s niskim krvnim tlakom ili hipotenzijom. Također, budite oprezni s njima ako uzimate lijekove za visoki krvni tlak jer šparoge u kombinaciji s njima mogu izazvati njegov nagli pad.

Oprez se preporučuje i osobama kojima se propisuju diuretici, lijekovi za liječenje edema i bubrežnih tegoba.

Bijela, zelena, ljubičasta ili divlja, koja je razlika?

S gledišta okusa i mirisa na ovom mjestu prednjače divlje šparoge koje sadrže sve navedene tvari, ali i gorčine u većim koncentracijama. Bijela ili zelena boja uzgojenih šparoga rezultat je načina uzgoja.

- Bijele šparoge rastu pod pokrovom. Može biti pod prirodnim od lišća i zemlje ili pod umjetnim, što najčešće predstavlja crni polivinil. Dakle, oni nikada ne dolaze u dodir sa svjetlom, pa se u njima ne stvara klorofil, zeleni pigment koji sunčevu svjetlost pretvara u energiju.

- Zelene šparoge, s druge strane, rastu na područjima gdje ih obasjava sunce i tako mogu stvarati klorofil.

- Ljubičaste šparoge uzgajaju se u tamnim uvjetima s kratkim izlaganjem sunčevoj svjetlosti, što uzrokuje crvenu i plavu pigmentaciju biljke.

Bijele šparoge imaju blaži i slađi okus od zelenih, koje su izložene suncu.

Bijele šparoge u pravilu su deblje i vlaknastije od zelenih te ih se preporuča kuhati ili pirjati dok potpuno ne omekšaju, dok su zelene šparoge tanje i pogodne za jelo i dok su još malo hrskave.

Ljubičaste šparoge su mekše i gorče od zelenih, ali kuhanjem gube ljubičasti pigment i postaju tamnozelene.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 23:45