StoryEditor
ZdravljeNAZDRAVLJE

Ovo je mračna istina o gaziranim pićima bez šećera: nakon što ovo pročitate dobro promislite hoćete li piti ‘sugar-free‘ pića

Piše M. P.
6. svibnja 2021. - 08:12
SHUTTERSTOCK

Ako posežete za kolom bez šećera i pritom uvjeravate sebe kako ste izabrali zdraviju alternativu, istina je da ste potpuno u krivu.

Veliko kinesko istraživanje pokazalo je kako je pijenje gaziranih pića bez šećera jednako loše za vas kao i varijanta sa šećerom, prenosi MSN.

Oni koji su konzumirali zaslađena ili umjetno zaslađena pića češće su umirali mladi, otkrili su istraživači.

Istraživači su analizirali podatke na 1,2 milijuna odraslih pojedinaca iz 14 istraživanja, od kojih su neka bila longitudinalna i trajala su duže od 20 godina.

U tom periodu zabilježeno je 137,310 smrtnih slučajeva.

Sa svakim dnevnim ispijanjem 250 ml zaslađenog napitka povećavala se smrtnost, što je manja doza od jedne limenke koja sadrži 330 ml.

Konzumacija pića sa zaslađivačima povezana je s 5 posto većim rizikom od umiranja bilo kojeg uzroka i 13 posto većim rizikom od umiranja od srčanih bolesti.

Oni koji su najviše pili imali su 12 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od bilo kojeg uzroka i 23 posto vjerojatnije da će umrijeti od srčanih bolesti od onih koji su najmanje pili.

Glavni autor istraživanja, dr. Hongyi Li, sa Sveučilišta Zhengzhou u Kini, rekao je za Journal of Public Health:

„Česta konzumacija i dijetalnih pića i pića zaslađenih šećerom povezana je sa većim rizikom od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od svih uzroka. Ove informacije mogu pružiti ideje za sprečavanje bolesti – smanjenjem unosa ovih pića“.

Ljudi bi u idealnom slučaju trebali izbjegavati zaslađena pića te birati zdraviju opciju poput vode, predlažu stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 08:12