StoryEditorOCM
ZdravljeNapravite sami

Ovaj začinjeni čaj dio je indijske kulture, pomaže dišnim putevima, ublažava zubobolju, uništava parazite...

Piše Živim
3. siječnja 2025. - 20:39

Masala chai je tradicionalni indijski začinjeni čaj koji se priprema kuhanjem crnog čaja s mješavinom začina, mlijekom i zaslađivačem poput šećera ili meda. Ime dolazi od dvije riječi - masala, što znači mješavina začina, i chai, što znači čaj, a Indijci u njemu znaju uživati u kasnim poslijepodnevnim satima. Štoviše, ovaj ritual dio je njihove kulture te ima simbolično značenje - toplinu, dobrodošlicu i zajedništvo. Stoga i ne čudi da se njegova popularnost proširila diljem svijeta, piše Živim.

Začini koji daju posebnu notu

Uobičajeni začini u ovom crnom čaju su klinčići, kardamom, đumbir i papar u zrnu. Također netko će koristiti đumbir, zvjezdasti anis, sjemenke komorača ili muškatni oraščić. Koristi se kravlje mlijeko, međutim, tko voli, može koristiti i biljne alternative poput bademovog ili sojinog mlijeka. Također, ako izbjegavate šećer, čaju možete dodati med ili steviju. Bogatstvo ovog čaja se među ostalim skriva u hranjivim tvarima začina koji su dobri saveznici zdravlja pa tako:

- Kardamom u sebi sadrži vitamine C, B6, tiamin, riboflavin, niacin te minerale kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar i mangan.

- Cimet je bogat antioksidansima i posjeduje protuupalna svojstva.

- Klinčić poboljšava probavu, pomaže kod infekcija dišnih puteva, ublažava zubobolju, uništava parazite i bakterije, djeluje kao afrodizijak.

- Đumbir se bori protiv mučnine, djeluje na probavu, sadrži spojeve gingerole, koji djeluju protuupalno, analgetski, antikarcinogeno i antipiretski.

- Crni papar sadrži aktivni spoj piperin koji pomaže kod natečenih zglobova, suzbija upalu u dišnim putovima uzrokovanu astmom i sezonskim alergijama te podržava zdravlje jetre.

- Muškatni oraščić se povezuje sa snažnim antibakterijskim djelovanjem i pozitivnim utjecajem na središnji živčani sustav smanjenjem umora i stresa.

image

Masala

/Shutterstock

Napravite svoj Masala chai

Sastojci (za 2 šalice):

- 1 šalica vode (250 ml)

- 1 šalica mlijeka (250 ml)

- 2 žličice crnog čaja (ili 2 vrećice crnog čaja)

- 1–2 žlice šećera (ili po ukusu; može i med)

Začini:

4–5 mahuna kardamoma (zdrobljenih)

1 štapić cimeta (oko 5 cm)

2–3 klinčića

1–2 kriške svježeg đumbira (ili 1/2 žličice suhog đumbira u prahu)

5–6 zrna crnog papra (lagano zdrobljenih)

1/4 žličice muškatnog oraščića (opcionalno)

image

Masala

Shutterstock

Priprema:

1. U lončić ulijte vodu i dodajte zdrobljene začine (kardamom, cimet, klinčiće, crni papar, đumbir i muškatni oraščić). Kuhajte na srednjoj vatri dok voda ne zakipi, a začini ne puste miris (oko 2–3 minute).

2. Kada voda počne ključati, dodajte crni čaj. Smanjite vatru i kuhajte još 2–3 minute da čaj upije aromu začina.

3. Zatim, dodajte mlijeko i šećer. Promiješajte i kuhajte na laganoj vatri još 3–5 minuta. Pazite da mlijeko ne iskipi.

4. Procijedite čaj kroz sitno cjedilo kako biste uklonili začine i listiće čaja.

5. Poslužite vruće u šalicama. Ako želite, možete dodati još malo šećera ili još mlijeka po ukusu i uživajte u toplom i aromatičnom Masala chaiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. siječanj 2025 20:40