StoryEditorOCM
ZdravljeTOPIV U VODI

Ovaj esencijalni vitamin ima mnogo uloga u tijelu, ali nemojte pretjerati s njim jer ćete morati češće na WC

Piše MOZAIK SD
13. kolovoza 2023. - 07:32

Dnevno bismo u svoje tijelo trebali unijeti oko 75 mg C vitamina, što je moguće putem prehrane, ali i kroz suplementaciju. Dopuštena gornja granica vitamina C za odrasle iznosi 2000 mg. Sve više od toga, dokazano, može uzrokovati mučninu i proljev, piše Živim.

S unosom najčešće možemo pretjerati ako ne čitamo etikete na poleđini proizvoda. Ako uz regularnu dozu vitamina C uzimamo razne suplemente koji, između ostalog, sadrže određenu dozu ovog vitamina mogli bismo prijeći dopuštenu dozu i kao posljedicu imati probavne tegobe. Osim spomenutih problema, pojedini su stručnjaci ukazali na problem stvaranja bubrežnih kamenaca. Švedsko istraživanje napravljeno na 23.000 muškaraca pokazalo je da su visoke doze vitamina C kod 2 posto ispitanika izazvalo razvitak kamenaca.

image
Shutterstock

Većina bubrežnih kamenaca napravljena je od kalcijevog oksalata, zbog čega postoji ideja da bi ovaj kemijski spoj u vitaminu C mogao pridonijeti stvaranju kamenaca. Dodatno, oksalati iz vitamina C zapravo mogu nastati iz saharoze i drugih sastojaka koji se koriste pri izradi ovog suplementa. Iako je teško da ćete pretjerati, nikad nije na odmet dodatno se savjetovati s medicinskim osobljem o drugim načinima na koje dodatak vitamina C može utjecati na vaše zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 19:51