StoryEditorOCM
ZdravljeSAMO UMJERENO

Ova namirnica košta 1 euro, a sjajna je za živčani sustav, antikancerogena je, super je za kožu i puca od magnezija!

Piše MOZAIK SD
9. rujna 2024. - 17:04

Ovu zdravu namirnicu možete dodati u kuhana jela, salatu ili je jednostavno grickati za užinu. Pakiranje od 150 grama u hrvatskim trgovinama, u prosjeku, stoji 1 euro.

Sjemenke suncokreta u 35 grama imaju 205 kalorija, 18 g masti, 3 mg natrija, 7 g ugljenih hidrata, te 7 g proteina.

Bogate su magnezijem, izuzetno važnim mineralom za regulaciju živčanog sustava, protiv grčeva i za dobro raspoloženje, ali i za zdravlje kostiju.

Sa 455 mg u jednoj porciji (okvirno jedna šaka) suncokretove sjemenke dat će nam preporučenu dnevnu dozu magnezija, piše Nova.rs.

Pune su proteina

Kao i drugi orašasti plodovi i sjemenke, i suncokretove su dobar izvor proteina. Studije pokazuju da biljni proteini mogu jako dobro utjecati na zdravlje srca, pomažu u kontroli težine i smanjuju rizik od kroničnih bolesti, piše EatThis.

Vitamin E u sjemenkama suncokreta pomaže u zaštiti kože od oštećenja izazvanih UV zrakama. Inače, vitamin E je moćan antioksidans koji se bori protiv upalnih procesa u tijelu i štiti stanice od oksidativnog stresa.

image

Hrana koja je puna vitamina E i uvijek sjajan izbor: sušene kajsije, bademi, avokado, orasi, sjemenke suncokreta, špinat, riba

/Shutterstock

Suncokretovo sjemenje sadrži veću količinu vitamina E (50 mg/100gr), što je veoma važno zbog višestruko nezasićenih masnih kiselina, koje uz ovaj vitamin, koji je antioksidans, neće stvarati kancerogene slobodne radikale. Upravo zbog toga je najbolje neophodne masnoće uzimati direktno iz sjemenja.

Esencijalne masne kiseline u sjemenkama suncokreta pomažu i u održavanju hidratacije kože i daju joj zdravi sjaj.

Pomažu kod mršavljenja

Sjemenke suncokreta su po prirodi bogate mastima, ali odlične su za kontrolu unosa kalorija jer, dok ih ljuštite, pravite razmak između zalogaja i onda se brže zasitite i s vrlo malom količinom.

image

Ispeći domaći kruh i dodati mu sjemenke suncokreta izvrstan je izbor za ovo kišno poslijepodne

/Shutterstock

Jačaju imunitet

Sjemenke suncokreta također sadrže selen, koji je veoma važan nutrijent. Pomaže zdravom snu, jača imunološki sistem.

Ipak, treba znati da su sjemenke suncokreta prilično kalorične i zato ih treba jesti s mjerom, uostalom kao i sve drugo.

image
/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 17:32