StoryEditorOCM
ZdravljeABNORMALNO

Otkrivamo! Devet razloga zašto je broj otkucaja srca u mirovanju visok i kako ga prirodno smanjiti

Piše Ana ŠPoljarić/Živim
11. rujna 2023. - 10:10

Broj otkucaja srca u stanju mirovanja često je zanemaren vitalni znak koji može dati glavne naznake o stanju vašeg zdravlja. Kada je puls u mirovanju nizak, osjećate se opušteno i otporniji ste na stres i bolesti. Kada pak u stanju mirovanja, ničim izazvan, bude visok, logično, možete biti osjetljivi i uplašeni. Ipak, prema savjetima kardiologa, postoji nekoliko načina s kojima možete pokušati na prirodan način smanjiti puls, piše Živim.

ŠTO JE PULS U MIROVANJU I ZAŠTO JE VAŽAN

- Baš kao što zvuči, broj otkucaja srca u mirovanju odnosi se na broj otkucaja dok mirujete. Dakle, ovi brojevi otkucaja broje se unutar jedne minute - objašnjava kardiologinja Elizabeth Klodas, osnivačica Klinike za preventivnu kardiologiju.

Liječnici puls u mirovanju smatraju vitalnim znakom jer on nije samo odraz kardiovaskularne sposobnosti, već može biti i pokazatelj prisutnosti temeljnih zdravstvenih problema.

Nekoliko je studija povezalo nizak broj otkucaja srca u mirovanju s ukupnim zdravljem i dugovječnošću. S druge strane, visoka stopa mirovanja smatra se neovisnim faktorom rizika za srčane bolesti kod inače zdravih ljudi.

MJERENJE OTKUCAJA SRCA U MIROVANJU

Postoje dva načina za mjerenje otkucaja srca, s tlakomjerom i bez njega.

Dok su tlakomjeri pričvršćeni su na tijelo narukvicom te mjere električnu aktivnost koja dolazi iz srca ili pulsacije krvnih žila, mjerenje bez ovog pomagala, možete izvesti svojim rukama i to mjerenjem pulsa na zapešću ili na strani vrata s karotidnom arterijom.

- Najprecizniji način za mjerenje otkucaja srca je njihovo brojanje tijekom cijele minute. Moguća je i kraća verzija, odnosno brojenja otkucaja tijekom 15 sekundi i množenje nabrojanih otkucaja s brojem četiri - navodi kardiolog Michael Twyman.

Idealan broj otkucaja srca u mirovanju je između 60 i 100 otkucaja u minuti za sve odrasle osobe, bez obzira na dob.

image
Shutterstock

- Dob nije glavna odrednica otkucaja srca u mirovanju. Naprotiv, najveći utjecaj ima stupanj fizičke spremnosti. Osobe u vrlo dobroj formi obično imaju broj otkucaja srca ispod 60 otkucaja u minuti u stanju mirovanja, dok oni koji imaju sedentaran način življenja, mogu u mirovanju imati preko 90 otkucaja u minuti - kaže kardiologinja Klodas.

Sve preko 100 otkucaja u minuti smatra se visokim otkucajem srca u mirovanju za odrasle.

MOGUĆI RAZLOZI ZAŠTO SU OTKUCAJI U MIROVANJU VISOKI

Postoji nekoliko razloga zašto je moguć visok puls u stanju mirovanja, a u nastavku donosimo one najčešće.

1. Dehidrirani ste

Kada je tijelo dehidrirano, ima manji volumen krvi, srce mora jače raditi što logično dovodi do ubrzanih otkucaja.

2. Anksiozni ste

Emocije poput tjeskobe također mogu izazvati akutne skokove u otkucajima srca. Ako su tjeskoba i stres kronični, to može uzrokovati da otkucaji srca tijekom vremena ostanu visoki.

- Stres i strah uzrokuju oslobađanje hormona koji pojačavaju simpatički tonus i reakciju na borbu ili bijeg - objašnjava dr. Klodas.

3. Anemični ste

Anemija je stanje u kojem vaše tijelo ima manje crvenih krvnih stanica nego što je normalno.

- Ako imate manje crvenih krvnih zrnaca, srce mora brže pumpati krv kako bi isporuka kisika bila stabilna - kaže Klodas.

4. Imate hipertireozu

Kada je štitnjača u pogonu, proizvodi više hormona nego što je potrebno, a hormon štitnjače pokreće brži metabolizam, što dovodi do većeg broja otkucaja srca.

5. Pušač ste ili koristite razne opijate

Nikotin, alkohol i droge djeluju kao stimulansi. Duhanski dim također smanjuje razinu kisika u cirkulaciji što sve dovodi do većeg broja otkucaja srca.

6. Tjelesno ste neaktivni

Loša tjelesna kondicija također može utjecati na broj otkucaja srca, a to je obično plodno tlo za razvoj drugih bolesti.

- Nedostatak fizičke kondicije razlog je zašto broj otkucaja srca u mirovanju može biti veći od 100 u minuti - objašnjava kardiologinja.

7. Imate primarni poremećaj ritma

- Mnogi abnormalni srčani ritmovi poput fibrilacije atrija, lepršavosti atrija i supraventrikularne tahikardije (SVT) manifestirat će se visokim otkucajima srca u mirovanju. To je zato što otkucaje srca više ne kontrolira živčani sustav - kaže ona.

8. Vaši lijekovi utječu na otkucaje srca

Viši broj otkucaja srca od normalnog također može biti nuspojava lijeka koji uzimate. U ovom slučaju bi bilo dobro razgovarati sa svojim liječnikom radi daljnjih preporuka.

9. Imate temperaturu ili ste bolesni

Akutna bolest također može privremeno povećati broj otkucaja srca.

- Srčani minutni volumen je udarni volumen odnosno količina krvi izbačena iz srca sa svakim otkucajem srca, pomnožen s brzinom otkucaja. Kada ste bolesni, srčani učinak općenito će se povećati kako bi se održao korak s metaboličkim zahtjevima tijela - objašnjava kardiolog Twyman.

image
Shutterstock

KAKO BRZO SMANJITI BROJ OTKUCAJA SRCA U MIROVANJU

Dok visok broj otkucaja srca u mirovanju može uzrokovati fizičke simptome kao što su ubrzano lupanje srca, otežano disanje i ošamućenost, trenutno olakšanje možete postići putem ovih metoda:

1. Duboko udahnite

Polagano, duboko i opuštajuće disanje je najbrži način za smanjenje broja otkucaja srca.

- Ovo pomaže uravnotežiti autonomni živčani sustav povećanjem vagalnog tonusa i usporavanjem otkucaja srca. Čak i samo pet minuta čini veliku razliku - navodi kardiolog.

Evo brze rutine koju možete isprobati sljedeći put kada vam puls bude visok:

Udišite 15 sekundi (ili koliko god možete)

Zadržite 15 sekundi (ili isto toliko vremena)

Polako izdišite 15 sekundi (ili isto toliko vremena). Cilj je da udah, zadržavanje i izdah budu jednako dugi i što sporiji.

2. Hidrirajte se

Ako ste dehidrirani, pijenje beskofeinskih i bezalkoholnih tekućina također može pomoći u smanjenju broja otkucaja srca. Mineralna voda može biti posebno korisna jer može pomoći u nadoknadi izgubljenih elektrolita.

3. Izađite van

Boravak u prirodi može pomoći u ravnoteži autonomnog živčanog sustava, što pak može smanjiti tjeskobu, učiniti vas otpornijima na stres i konačno, smanjiti broj otkucaja srca.

Hodanje u prirodi, znanstveno nazvano zelena tjelovježba, također je pokazalo da poboljšava noćnu varijabilnost otkucaja srca. Također može gotovo trenutno pružiti dobrobit vašem zdravlju.

4. Meditirajte

Istraživanja pokazuju da meditacija također može potaknuti pozitivne kratkoročne promjene u otkucajima srca. U jednoj maloj studiji istraživači su sudionike podijelili u dvije skupine. Jedna grupa je bila nova u meditaciji, dok su u drugoj bili oni iskusni. Svaka grupa je pohađala sat meditacije uz mjerenje otkucaja srca prije i poslije seanse. Rezultati su pokazali smanjenje otkucaja kod svih sudionika.

KAKO DUGOROČNO UTJECATI NA SMANJENJE BROJA OTKUCAJA SRCA U MIROVANJU

Iako je prakticiranje načina za smanjenje broja otkucaja srca u ovom trenutku odlično za akutni stres i preopterećenost, cilj je zapravo dugoročno sniziti broj otkucaja srca u mirovanju. To vas može učiniti otpornijima na stres i smanjiti rizik od srčanih problema. Imajte na umu da su to dugoročne prakse. Može potrajati do nekoliko mjeseci (u prosjeku tri) dok se vide rezultati. Da bi bilo učinkovito, ove vam vježbe moraju ući u naviku.

KADA POSJETITI LIJEČNIKA

Ako je broj otkucaja srca u mirovanju veći od 100 otkucaja u minuti ili ako imate simptome umora, nedostatka zraka, boli i pritiska u prsima, netoleranciju na tjelovježbu, vrtoglavice i ošamućenost, lupanja srca ili nesvjestice, svakako se javite svom liječniku. Međutim, određena varijabilnost u otkucajima srca je normalna, a neke osobe mogu prirodno imati otkucaje srca u mirovanju iznad 100, piše Živim.

- Ne uklapaju se svi unutar normalnog raspona. Baš kao što zdravi pojedinci mogu imati niže od normalnih otkucaja srca u mirovanju, drugi zdravi pojedinci mogu imati otkucaje srca koji su nešto viši od normalnih - zaključuje kardiologinja Klodas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 09:34