StoryEditorOCM
ZdravljeIZUZETAN OKUS

Orašasti plod koji u jelovniku smanjuje masnoće i LDL kolesterol u krvi, čime štiti zdravlje srca

Piše MOZAIK SD
25. studenog 2023. - 20:08

Makadamija potječe iz Australije i prvi su je doseljenici iz Europe nazivali orahom Queenslanda. Do sredine 19. stoljeća, kada je prvi opisuje jedan njemački botaničar, njezine su plodove jeli isključivo starosjedioci. Zanimljivo je da joj je on nadjenuo ime makadamija po prezimenu svog australskog prijatelja, piše Živim.

Odlična užina

Makadamija je cijenjena po izuzetnom okusu i među orašastim plodovima najbolji je izvor ulja. Od masnih kiselina značajan se udio odnosi na alfa-linolensku i oleinsku kiselinu. Oleinska kiselina otpornija je na oksidaciju nego višestruko nezasićene kiseline (npr. linolna). Kada se uključi u prehranu, ugrađuje se u stanične membrane čineći ih otpornijima na djelovanje peroksida, oksidaciju i oštećenja.

Dokazan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 06:12