StoryEditorOCM
ZdravljeKALIJEV GLUTAMAT

Oprez! Ova hrana u sebi sadrži opasni otrov, evo koje namirnice trebate izbjegavati sljedeći put kada odete u ‘spizu‘

Piše MOZAIK SD
4. ožujka 2023. - 07:30

Juhe iz vrećica, hrenovke, čips, zna se - nisu najkvalitetnija hrana. Zna se to, ali ne zna i točno zbog čega. Naime, ove namirnice u sebi sadrže toksične sastojke, od kojih je jedna kalijev glutamat - koji je štetan za mozak, srce i opće zdravlje.

Kalijev glutamat ili E621, konzervans je bijele boje koji se koristi u velikim količinama u gotovo svakoj vrsti hrane. Ovi proizvodi sadrže visoke količine ovog sastojka i zato ih je potrebno izbjegavati u širokom luku, piše B92.

image
Shutterstock

Paštete

Za izradu ovog namaza koristi se najlošije meso. Uz njega, više od pola paštete čini voda, a tu su i masti, kožice, škrob, razni začini i emulgatori. Paštete sadrže i puno soli, zbog čega je ovo jedan od najštetnijih proizvoda koje možete pojesti. Ako ipak ne možete bez nje, napravite je sami - tako barem znate što točno unosite u svoj organizam. 

image
Shutterstock

Margarin

Još jedan popularni namaz je margarin, a izrađuje se od biljnih ulja, koja se kemijski dobivaju iz suncokreta. Visoka temperatura pri kojoj se prerađuje ulje uništava sve vitamine i antioksidanse koje sadrži zbog čega dolazi do stvaranja slobodnih radikala koji mogu izazvati ozbiljna oštećenja stanica i povećavaju rizik od raka. Uz ulja, kemikalije koje margarin dovode u čvrsto stanje također su vrlo štetne. Daleko bolja alternativa mu je - maslac.

Kokice

U ovu kategoriju ne ulaze kokice koje se pripremaju u zdjeli, već u mikrovalnoj. Naime, kokice za mikrovalnu pećnicu sadrže kemikalije koje loše utječu na plodnost, funkcije bubrega i mogu uzrokovati rak. Umjetne arome u ovim kokicama i trans masne kiseline i kemikalije u kokicama jako su štetne kada se pripremaju na ovaj način - zbog čega ih se preporuča izbjegavati. 

image
Shutterstock

Hrenovke

Soja, škrob, začini, voda, sol, boja za ruževe i konzervansi glavni su sastojci ovog jela. Iako su jednostavne i ukusne, očigledno je da su hrenovke jako štetne, zbog čega im je bolja alternativa definitivno - domaće kobasice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 18:19